Той трябва да се признае за виновен в заговор за незаконно получаване и разпространение на класифицирана информация

Основателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж е на свобода. САЩ го преследват за това, че е публикувал над 700 хиляди поверителни документа за военните и дипломатическите дейности на Вашингтон.

Асандж беше арестуван във Великобритания през 2010 г., по обвинения в сексуални престъпления в Швеция. По-късно те бяха оттеглени. Той се укри в Еквадорското посолство в Лондон. През 2019 г. основателят на „Уикилийкс” беше вкаран в лондонски затвор. Предстои да сключи сделка с американските власти.

На практика, сделката е сключена още преди няколко дни. Предвидено е Джулиан Асандж да се яви към 2 часа през нощта в сряда, българско време, в съда на Сайпан - столицата на Северните Мариански острови, които са американска територия в западната част на Тихия океан.

Там Асандж трябва да се признае за виновен в заговор за незаконно получаване и разпространение на класифицирана информация за националната сигурност на Съединените щати. Основателят на „Уикилийкс” ще получи присъда от 62 месеца затвор, но няма да се стигне до ново лишаване от свобода, тъй като той я е излежал в предварителния арест в Лондон. Така Джулиан Асандж ще може да се завърне свободно в родната си Австралия.

„Уикилийкс”: Джулиан Асандж е на свобода

Създателят на „Уикилийкс” нарича своето творение „Гигантска библиотека от най-преследваните документи в света”. През 2010 година там изтичат стотици хиляди страници секретна информация от американската армия, свързана с войните в Ирак и Афганистан. Вашингтон настоява, че с публикуваната информация, Асандж е застрашил човешки животи.

Междувременно срещу него се появиха и обвинения в сексуално посегателство, извършено в Швеция, които после бяха оттеглени. Асандж се укриваше в Еквадорското посолство в Лондон в продължение на седем години, за да не бъде екстрадиран в Швеция.

След това попадна в британски затвор, откъдето над четири години се бореше срещу екстрадирането си в САЩ.

Днес „Уикилийкс” обяви - Асандж е свободен и публикува видео, на което се вижда как създателят на сайта напуска Обединеното кралство със самолет. „Това наказателно преследване не трябваше да се случва. Това е първият път в 100-годишната история на Закона за шпионажа, в който журналист или някой, който извършва журналистическа дейност, е преследван по този закон за получаване и разпространяване на информация. Това е нещо, което журналистите правят през цялото време”, обяви изпълнителният директор на фондация "Електронни граници" Синди Кон. Новината намери отзвук в родината на Асандж Австралия, където се очаква той да се завърне след години зад граница. „Мисля, че той е изтърпял присъдата си, със сигурност е извършил престъпна дейност, но е излежал времето си в задгранични затвори”, посочи Иън Томпсън, жител на Сидни. „Случаят се проточи твърде дълго. Няма какво повече да се постигне с продължаващото му задържане. И ние искаме той да бъде върнат у дома, в Австралия”, заяви министър- председателят на Австралия Антъни Албанезе. Вестта беше посрещната с облекчение и от дългогодишната партньорка на Джулиан Асандж Стела, с която мина под венчило по време на престоя си в британския затвор.