Той е сключил сделка със САЩ, според която ще се признае за виновен по щатския закон за шпионаж

Край на сагата с преследването на Джулиан Асандж. Създателят на „Уикилийкс” е на свобода, твърдят от платформата.

Той е сключил сделка със Съединените щати, според която ще се признае за виновен по щатския закон за шпионаж. Очаква се по-късно днес съд в Северните Мариански Острови - територия на САЩ в Тихия Океан, да го осъди на 62 месеца затвор, които ще се считат за вече излежани.

Британският съд даде право на пълно изслушване на Джулиан Асандж

„Това наказателно преследване не трябваше да се случва. Това е първият път в 100-годишната история на Закона за шпионажа, в който журналист или някой, който извършва журналистическа дейност, е преследван по този закон за получаване и разпространяване на информация. Това е нещо, което журналистите правят през цялото време. А журналистите, които отразяват националната сигурност, носят отговорността да се опитат да помогнат на всички нас да сме информирани за това какво прави властта”, смята изпълнителният директор на фондация „Електронни граници” Синди Кон.

Създателят на „Уикилийкс” нарича своето творение „гигантска библиотека от най-преследваните документи в света”. През 2010 година там изтичат стотици хиляди страници секретна информация от американската армия, свързана с войните в Ирак и Афганистан. В това число – кадри от американски хеликоптер, които показват разстрел на цивилни в Багдад, както и стотици случаи на недокладвани от американските военни цивилни жертви в Афганистан. „Вярвам, че ако тези убийства са били законни според правилата за бойни действия, тогава правилата за бойни действия са погрешни. Дълбоко погрешни“, коментира тогава Асандж. Вашингтон настоява, че с публикуваната информация той е застрашил човешки животи. Междувременно, срещу него се появиха и обвинения в сексуално посегателство, извършено в Швеция, които после бяха оттеглени.

Австралиецът се укриваше в Еквадорското посолство в Лондон в продължение на седем години, за да не бъде екстрадиран в Швеция. След това попадна в британски затвор, откъдето над четири години се бори срещу екстрадирането си в САЩ.

Новината намери отзвук в родината на Асандж - Австралия, където се очаква той да се завърне след години зад граница. „Случаят се проточи твърде дълго. Няма какво повече да се постигне с продължаващото му задържане. И ние искаме той да бъде върнат у дома, в Австралия”, коментира министър-председателят Антъни Албанезе. Вестта беше посрещната с облекчение и от дългогодишната партньорка на Джулиан Асандж – Стела, с която той мина под венчило по време на престоя си в британския затвор.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase