Висшият съд в Лондон даде ход на обжалването на екстрадицията

Висшият съд в Лондон постанови днес, че основателят на сайта за разкрития „Уикилийкс” Джулиан Асандж получава право на пълно изслушване по обжалването на екстрадицията си в САЩ. Съдебният състав намира дадените от американска страна гаранции по неговото дело за незадоволителни, предаде „Ройтерс”.

Британски съд решава за екстрадирането на Асандж в САЩ

Агенцията определя това решение като успех за 52-годишния австралийски гражданин във водените от него съдебни битки. Срещу Асандж в САЩ са повдигнати обвинения заради предполагаем заговор за получаване и разкриване на информация за националната отбрана след публикуването на стотици хиляди изтекли поверителни документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак.

През март Висшият съд в Лондон даде на Асандж предварително разрешение за обжалване на три основания, но в същото време предостави на американската страна възможността да даде задоволителни гаранции, че ще изключи вероятността от смъртна присъда и ще даде шанс на подсъдимия да се позовава на Първата поправка на Конституцията на САЩ по въпроса за свободата на словото по време в един бъдещ съдебен процес срещу него, припомня „Ройтерс”.

След като взетото бързо решение беше обявено, двама съдии от лондонския Висш съд заявиха, че дадените от САЩ гаранции не са достатъчни и съответно се дава ход на обжалването на Асандж.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Иво Тасев, БТА