„В програмата кандидатстваха стотици младежи", каза проф. Мартин Вечев

Талантливи наши ученици избраха да учат в България пред най-добрите университети във Великобритания, Франция, Швейцария и Германия.

Осем от завършилите водещите математически гимназии у нас, са първите стипендианти на института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии „Инсайт”.

От есента учениците ще получават месечна стипендия от 2000 лева за следващите 4 години. Те са осем. Осемте най-добри в света на математиката и информатиката: лауреати на национални олимпиади и състезания.

Как BgGPT ще бъде от полза на хората, бизнеса и науката

„В програмата кандидатстваха стотици младежи. В „Инсайт” ще имат възможност да се занимават с изследвания и развойна дейност на световно ниво, което досега в България не се е случвало изкуствен интелект, gpt-моделите, роботика, квантови изчисления, информационна сигурност, компютърно зрение”, каза проф. Мартин Вечев. Сред тях се нарежда Ясен Пенчев – състезател по математика и информатика с над 55 български и международни отличия. След като завършва Габровската математическа гимназия, отправя взор на Запад – и от Оксфорд отварят вратите си за него, но мечтата му се оказва невъзможна. „Таксите са непосилно високи за моето семейство”, каза Пенчев. Въпреки това, той отново разтваря криле за полет на родна земя – като студент на Факултета по математика и информатика и стипендиант на „Инсайт”. „Тук ще имаме много повече възможности да участваме още от 1-ви и 2-ри курс в разработки и изследвания, което на Запад все още не е толкова разпространено и се радвам, че това се случва точно в България”, каза стипендиантът Ясен Пенчев.

Неговата майка Димка Пенчева каза, че е много щастлива, че синът й ще бъде в България. „Ще бъде близко до нас, но ще има възможността да се развива и да работи с учени на световно ниво – това наистина е една сбъдната мечта”, каза тя. Даровитите деца на България да останат на родна земя се оказва сбъдната мечта и за ректора на Алма матер – университетът, който гордо посрещна новите си възпитаници. „Мечтата на България младите хора да погледнат като на място, където могат да се чувстват част от света. Нашата отговорност е да не ги разочароваме, а да ги вдъхновим допълнително”, каза ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“  проф. д-р Георги Вълчев.  

А в ръцете на държавата остава решението дали стипендиантската програма за тези осмина може да прерасне в национална. „Надявам се, че следващият редовен екип на МОН ще продължи тази идея, за да може да угоди на студенти в други направления – не само математиката, а и инженерни науки, ядрена енергетика”, допълни министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase