Изпълнителният директор на комисията „Фулбрайт България“ обясни как се кандидатства за програмата

Млада учителка от ромски произход и момче с увреждане на слуха са сред тези, които ще се обучават в САЩ със стипендиите „Фулбрайт“. Тази година такава възможност ще имат 8 човека. Още по темата разказва преводачът с награда „Букър” Анджела Родел, която е и изпълнителен директор на комисията „Фулбрайт България“.

Младата учителка Райна е вероятният лидер в образованието и ще учи в Университета в Мичигън – един от най-големите американски учебни структури.

Момчето с увреден слух Александър Иванов ще учи езикознание в единствения университет за глухи хора във Вашингтон. Целта – да може да се върне в България и да преподава жестов език.

Ученичка от Английската гимназия в Русе е приета с пълна стипендия в "Харвард"

„Имаме четирима души в Колучбийския университет в Ню Йорк. Те следват право, образование, финанси. Има едно момче в Корнел, което учи компютърни науки. Те са невероятна група, виждаме, че българските студенти са конкурентноспособни в най-добрите университети”, обясни Родел.

Изпълнителният директор на комисията „Фулбрайт България“ обясни как се кандидатства за стипендията – документите се подават онлайн, след това експерти ги разглеждат и дават съвети кои да бъдат извикани на интервю. На него има жури от български и американски професори, които избират най-добрите.

Целия разговор гледайте във видеото.