Коментар направи председателят на УС на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов

На сайта на Министерството на здравеопазването, на 21 юни беше качен проект, за промяна на Наредба 4, която касае изписването и отпускането на лекарствени продукти по лекарско предписание по НЗОК. Проектът предвижда неща, които ние сме предлагали от преди, още откакто съществува електронната рецепта. В момента има ограничение на една електронна рецепта да се описват до три лекарствени продукта, това ограничение е останало от времето на хартията, защото тази рецепта трябва да бъде изпълнена само в една аптека. Откакто има електронна рецепта, това е излишно. Това коментира в студиото на „Социална мрежа” по NOVA NEWS председателят на УС на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Фармацевти на протест заради софтуерен проблем, засягащ плащани от НЗОК лекарства

Според него проблемът е в това, че заплащането за една огромна група лекарствени продукти за аптеките, е свързано с броя рецепти, които изпълнява аптеката. „Предложението всичко да се събере в една рецепта, означава да се променят плащанията в аптеките. Те ще отпускат същия брой лекарствени продукти, но за много по-малко възнаграждение”, каза още Маринов.

Край на хартиените рецепти за антибиотици

„Когато аптеката си прекрати договора с касата, пациентите няма да имат достъп до реимбурсирани от НЗОК лекарствени продукти. Огромна част от пациентите в България не могат да си позволят определена терапия, ако нямат достъп до аптека, която работи с НЗОК”, добави той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase