От днес няма да се допускат изключения

Край на хартиените рецепти за антибиотици и лекарствата за диабетици. Медикаменти вече се дават само с електронна рецепта, без изключения.

Здравните власти са категорични, че този път крачка назад няма да бъде направена и отложения до края на март преходен период, в който можеха да се издават и двата вида предписания, няма да бъде удължаван. Целта – да се ограничи самолечението и злоупотребите с някои медикаменти. От „Информационно обслужване” отчитат, че в електронната система са регистрирани милион и 900 хиляди „бели” електронни рецепти. От тях – само 3 на сто са анулирани. На този фон – лекари, фармацевти и пациенти продължават да срещат спънки.

Остават ли проблемите при изписването на електронни рецепти

В първия ден от отпадането на хартията, д-р Захаринка Гочева изписва 15-ата си електронна рецепта.

„Ако го пиша на ръка, знам каква е дозата, а тук започвам от падащото меню да избирам това-онова. Има много излишни неща”, смята медикът.

Три минути по-късно, предписанието е готово.

„Работата ни се забавя по простата причина, че системата ту работи, ту не. Всичко става много по-тромаво”, смята тя.

За да пестят и от своето, и от времето на пациентите си, някои лекари са наели допълнителен персонал.

„Имам трима секретари, една медицинска сестра и фелдшер. Трябва да има някой, който да е с нужната компютърна грамотност”, смята д-р Емилия Крилчева.

„Има проблеми с т.нар. генерично заместване. Това пак за сметка на пациента”, поясни магистър-фармацевтът Яна Узунова.

Пред NOVA от „Информационно обслужване” заявиха, че тази сутрин до тях не са постъпвали оплаквания нито от лекари, нито от фармацевти и пациенти. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase