Одобрените средства за изпълнение са в размер на 25.7 млн. лв

Индустриалните паркове са ключов елемент за икономическия растеж и реиндустриализацията на България. Чрез тях се дава възможност за привличане на чуждестранни инвеститори, в тях идват високотехнологични производства и се осигурява работа за младите хора. Именно поради тази причина процедурата беше приоритетна за Министерството на иновациите и растежа. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов днес на среща с кмета на Община Бургас Димитър Николов на територията на „Индустриален и логистичен парк – Бургас“. На нея присъства и областният управител проф. Мария Нейкова.

Правителството отпуска 207 млн. лв. за 11 индустриални зони и парка

Министърът на иновациите беше в града по повод класирания проект по процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове от Националния план за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството. Тя приключи с 11 одобрени проекта за изпълнение в 10 общини за общо 207 млн. лв. Сред тях са 7 съществуващи индустриални зони/парка и 4 нови и в процес на изграждане. Общините са Русе, Шумен, Свищов, Ловеч, София, Бургас, Стара Загора, Видин, Търговище, Сливен.

Одобрените средства за изпълнение на индустриалния парк в Бургас са в размер на 25.7 млн. лв. С тях ще се реализират инвестиции за изграждане и реконструиране на довеждаща инфраструктура и за изграждане на вътрешна техническа инфраструктура. Предвидено е разкриване на много нови работни места.

Министър Карадимов заяви, че Министерството на иновациите и растежа прави всичко възможно да стимулира инвестициите у нас през Българската агенция за инвестиции.

„През Българската банка за развитие, която освободи лимита си чрез новата си стратегия, тя няма ограничение в подкрепата на публични инвестиции, финансирани с европейски или национални средства, каквито са индустриалните паркове по ПВУ“, каза още министърът.

По думите му Министерството на иновациите и растежа ще се опита да осигури и национален ресурс. „Реиндустриализирана България е предпоставка за идването на най-технологичните и силни компании. Ако намерим финансиране, освен икономически растеж, ще постигнем и преодоляване на регионалните дисбаланси, стандартът на живот ще се изравни“, добави Карадимов.

По време на срещата стана ясно още, че в момента за кандидатстване е отворена процедура за подкрепа на семейните предприятия, творческите индустрии и занаятите. Общият бюджет на мярката е 117.5 млн. лв. и е насочена към микро- и малки предприятия, които да кандидатстват за придобиване на нови машини, съоръжения, инструменти, специализиран софтуер и др. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за проект е 15 000 лв., а максималният – до 150 000 лв. Крайният срок за кандидатстване е 16 септември.

Как новите технологии подобряват сигурността на бизнеса

По-рано през деня министър Карадимов се срещна и с кмета на Община Сливен по повод класирания проект „Индустриален парк Сливен“ ЕООД. Безвъзмездната помощ за него е в размер близо 14 млн. лв. Дейностите по него включват изграждането на довеждаща техническа инфраструктура до целия индустриален парк, както и изграждане на вътрешна техническа инфраструктура.

„Индустриалните паркове дават възможност за политика и за привличане на чужди инвеститори. Когато имаш индустриален парк с развита инфраструктура, чуждестранният инвеститор може да започне работа веднага“, посочи Карадимов. 

Той изтъкна, че индустриалните паркове „не са комини и заводи“, а там идват високотехнологични компании. „Това означава работа за едно поколение, което е на възраст под 30 години. Това е поколение, което работи с интернет и внедрява иновации“, посочи министър Карадимов.

Карадимов обърна особено внимание на ролята на индустриалните паркове за преодоляване на регионалните дисбаланси и развитието на регионите. „Те могат да бъдат локомотиви на райони, които имат нужда от това. От тази гледна точка програмата на индустриалните паркове е абсолютен приоритет на Министерството на иновациите и развитието. Смятам, че крайното класиране, което е направено от независими комисии, е коректно, точно и отговаря на действителността. В него няма субективни изкривявания, каквато опасност имаше, когато този процес бяхме въвлечени буквално на финалната права“, подчерта министър Карадимов.

Той подчерта важната роля на Българската банка за развитие (ББР), чийто принципал е Министерството на иновациите и развитието. „ББР разработи нова стратегия, която беше приета от Министерски съвет. Ключов елемент в тази стратегия е отпадането на лимита за кредитиране и банкови гаранции по отношение на проекти и по отношение на клиенти, които са бенифициери по европейски проекти в рамките на безвъзмездната помощ, която те получават. Това означава, че тук имаме допълнителен източник за мостово финансиране и гарантиране на тези средства, за да можем да обвържем цикъла от спечелването на проекта през финансовата помощ и подкрепа до изграждането на проекта“, заяви министърът на иновациите. 

Той посочи, че към МИР е и Българската агенция за инвестиции, които сертифицира инвестиционните проекти. Когато един проект бъде сертифициран като приоритетен клас А или Б той получава безвъзмездна помощ от държавата. „Това означава, че инвеститорът, който желае да влезе във вашия индустриален парк, може да се ползва от всички тези предимства, които Законът за насърчаване на инвестициите, администриран от МИР и Агенцията за инвестициите, дават. Ако се направи добра синергия между тези три елемента, това означава, че от една страна имаме изградената логистика на парка с проекта, който е спечелен, възможност за осигуреното финансиране на тази логистика до получаването на безвъзмездната помощ и стимулиране на инвеститора, който ще дойде да закупи съответната земя или право на строеж в индустриалния парк. Това реално ще доведе иновативните технологии, работните места и т.н.“, допълни министър Карадимов. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase