Допитахме се до доайените в охранителната дейност VIP Security за това как технологиите революционизират сигурността

В епохата, в която технологиите напредват с безпрецедентна скорост, не трябва да е изненада, че процесите по осигуряване сигурността на бизнеса също стават по-умни и по-сигурни. Дните на традиционните огради и катинари се заменят с иновативни технологии, които предлагат подобрена защита и спокойствие.

От системи за лицево разпознаване до камери за видеонаблюдение, оборудвани с изкуствен интелект, тези иновации трансформират начина, по който специалистите по сигурност могат да защитават бизнесите, както в производствения сектор, така и в сферата на услугите.

Допитахме се до доайените в охранителната дейност VIP Security за това как технологиите революционизират сигурността, за да защитят най-ценните активи на клиентите.

Всевиждащото око

Изкуственият интелект, приложен за целите на по – добрата защита, има способността да засича опасно поведение или огнестрелно оръжие, да анализира и разпознава обекти. Конвенционалното видеонаблюдение е сред класическите методи за охрана на бизнес пространства. Сега, продукт от ново поколение надгражда тази услуга на базата на софтуер и изкуствен интелект - VIP Eye.

Системата разпознава заплахи от всяка точка на наблюдение и предотвратява рисковете, свързани със защита на бизнес пространства, помещения, обекти и високорискови външни периметри. Има няколко основни функции на разпознаване - стрелково оръжие в ръка, маскирани лица, физическа саморазправа.

Точността, която се отчита при използването на VIP Eye достига до 99.9%, което несъмнено е гаранция за следващо ниво по-висока, по-технологична и максимално гарантирана сигурност.

Периметър под прецизно наблюдение 

Широкият периметър на даден охраняван обект - автокъщи, паркинги, цехове, индустриални заводи, фотоволтаични паркове, летища и др. създава трудности на физическата охрана да проследи всички потенциални точки на проникване. Но с помощта на специално разработен, нов софтуер вече разполагаме с решение за защита, в чиято основа отново стоят интелигентни системи за сигурност срещу неоторизиран достъп, нерегламентирано проникване и необичайно поведение

За разлика от конвенционалните системи, разчитащи задължително на движение за откриване на потенциална заплаха, VIPerimeter използва високотехнологични аналитични методи, способни да установят с точност дали един обект е под заплаха от проникване. Разработен на базата на изкуствен интелект (AI) и машинно самообучение (Machine Learning), продуктът за периметрова охрана минимизира нивата на фалшиви аларми и осигурява 360°-ва защита на всеки обект.

Портиер 2.0

Сигурността на жилищните и офис сгради е от първостепенна важност за хората. Наличието на консиерж или портиер е сред основните изисквания при избор, както на офис пространства, така и на жилища. Сега добре познатият ни вежлив портиер може да бъде заменен с VIPortier - смарт портиер, разработен чрез технология, базирана на дистанционно видеонаблюдение и предоставяща гарантирана сигурност.

Тя се постига чрез 24-часов контрол и видеонаблюдение, дистанционно управление и контрол на достъпа, превенция на потенциално нарушаване на неприкосновеността на сградата, 24 часа възможност за комуникация и 100% - ва сигурност.

Умен автопарк

Компаниите с големи автомобилни паркове знаят какви усилия и ресурс изисква осигуряването на проследяемостта на автомобилите, следенето за амортизация, техническото състояние на превозните средства, поведението на водачите, както и необходимостта от контрол на горивния разход.

Продуктът VIP Fleet се грижи за сигурността на автомобила през целия му жизнен цикъл - от закупуването, през експлоатацията до извеждането му от употреба. Той обхваща процесите по планиране, мониторинг, поддръжка и оптимизация на автомобилите в автопарка. Икономия на разходите, повишаване на производителността, подобряване на безопасността и защитата, оптимизация на поддръжката и намаляване на замърсяването и екологичния отпечатък са само някои от ползите при използване на интелигента система за управление на вашия автопарк.

Идва ли краят на физическата сигурност?

Не, разбира се. Има ситуации, в които човешкият фактор е незаменим. Физическата охрана ще остане важна за сигурността със своята ключова роля в защитата на местоположения, като летища, банки и финансови институции, важни инфраструктурни обекти, събития. Но включването на новите технологии, изкуствения интелект и софтуерните разработки извеждат сигурността на домовете, бизнесите и хората на ново ниво. Технологичните иновации са тук, за да спомогнат за подобряване и оптимизиране на начините, по които се извършва физическа сигурност, така че тя да гарантира максимални нива на защита.

Снимки: VIP Security