Рейчъл Рей разказва за жертвите на войната

Телевизионната водеща Рейчъл Рей е една от големите знаменитости в САЩ. Тя е носител на няколко награди "Еми", разказва Voice of America.

По време на пандемията COVID-19 къщата ѝ изгаря, а кучето ѝ умира. Докато осиновява друго куче от приют, тя научава от служителите там за ситуацията в Украйна и за Андрий Футей -  президент на Комитета на Украинския конгрес в Америка - организация, която представлява украинската общност в САЩ от 1940 г. насам. 

През лятото на 2022 г. той завежда Рей в Украйна за първи път. Оттогава тя посещава страната още няколко пъти. Футей казва, че Рей е закупила над 10 000 индивидуални комплекта за първа помощ на украинската армия.

Project Hope: Благотворителна организация осигурява медицинска грижа на нуждаещи се в Украйна (ВИДЕО)

Сега Рейчъл е посланик на Националния рехабилитационен център "Unbroken" в Лвов. Спомня си как се запознава със семейство Степаненко, пострадало от руски ракетен удар на железопътната гара в Краматорск. "Порази ме, че това малко момиченце можеше да каже: "Хей, харесват ли ти обеците ми?" А тя няма крайници! Седи на едно легло, а майка ѝ е с един крак. Баба ѝ е взривена пред очите им. Малкото ѝ братче, седи на леглото до нея, майка ѝ е тук, всички са в една стая. И те просто са толкова благодарни и щастливи, че са живи", спомня си Рей.

Със сълзи в очите: Военнопленник разказва за ужаса от войната в Украйна (ВИДЕО)

Оттогава насам Рей доставя кухнунско оборудване и медицински консумативи в Украйна, провежда семинари в сиропиталища и болници по време на всяко свое посещение. "Прочетох куп украински рецепти и направих свои собствени варианти. Винаги правим демонстрации и беседи, когато сме тук. Сега строим и кухня, в която ще се сервира храна три пъти дневно", разказва още Рей.

Тя се надява да се върне в Украйна през есента на 2024 г., а това ще бъде седмото ѝ посещение, допълват от VOA.