"Толкова е болезнено, че имам чувството, че отново съм в плен”, казва украинският морски пехотинец Олександър Дидур

Русия твърди, че държи повече от 6000 украински военнопленници. За много от тях освобождението е началото на болезнен процес на възстановяване. 

Със сълзи в очите, с треперещи от напрежение крака, всеки ден е мъчителен за украинския морски пехотинец Олександър Дидур. Той се е подложил на рехабилитация. 

"Толкова е болезнено, че имам чувството, че отново съм в плен”, казва Олександър Дидур за Voice of America. "Възстановиха лявата ми ръка, претърпях две операции на очите”, споделя той. 

Олександър е ранен в Мариупол през 2022 г., докато защитава града от руснаците. "Последното нещо, което видях, беше завъртането на дулото на танка, а след това настъпи мрак. По-късно другарите ми казаха, че танковият снаряд е паднал на два метра от мен", разказва мъжът.  

"Кличко: Повече от битка" - филм за братята, които използват славата си, за да се борят за Украйна (СНИМКИ)

В полусъзнание, Олександър попада в руски плен заедно с други украински войници от стоманодобивния завод "Азовстал" през май 2022 г. "Надзирателите се отнасяха с нас - ранените, малко по-леко - можеха само да ни удрят по челото. Трябваше да знаем и да пеем руския химн и още 14 техни песни", спомня си той.  

Доклад на ООН от март стига до заключението, че изтезанията на украински военнослужещи в руски интернати са широко разпространени. Както руски, така и украински официални лица са заявили, че зачитат правата на затворниците. 

Олександър е държан в плен в продължение на 15 месеца, преди да се върне при семейството си в рамките на размяна на затворници преди близо година. Без едното си око и с три останали пръста на дясната си ръка, Олександър прави всичко възможно да се върне към нормалния живот, допълват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America, vesti.bg