Градушка нанесе огромни щети на продукцията в област Благоевград

Много населени места в страната понесоха сериозни щети от падналите градушки. Министерството на земеделието и храните планира максимално бързо да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски производители, чиято продукция бе унищожена от градушки. По първоначални данни в Гърмен, Рибново, Дебрен, Дъбница и Марчево са засегнати около 2500 дка с царевица, тютюн, дини и зеленчукови култури.

Земеделският министър ще посети засегнатите от градушката села в Благоевградско

Земеделските производители от Гърмен споделиха притесненията си, че в района градушките са зачестили в последните години и това се отразява на реколтата. Производител на дини и пипер посочи, че точно преди година, на същата дата, продукцията му пак е била унищожена от градушка.

След бурята: 300 декара с тютюн са унищожени в Рибново

Министър Тахов припомни, че към момента област Благоевград не е включена в противоградовата защита на земеделските площи. Той допълни, че в районите, които вече са обхванати от системата на градозащита, се предвижда уплътняване с нови 24 ракетни площадки, които ще разширят периметъра на сега действащите командни пунктове. Стартът на дейностите е през тази година, като изграждането на новите площадки в областите Сливен, Плевен, Видин, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково е предвидено да продължи през следващите две години.

Допълнително работна група в МЗХ, съвместно с Националния институт по метеорология и хидрология и други институции, прави анализ за изграждането на нови полигони и площадки за превенция на градушки в областите, които в момента са извън обхвата на защитата с ракетен способ, като се отчитат и настъпилите климатични промени и зачестилите в резултат екстремни явления, заяви министър Тахов. Там, където не е подходящо използването на ракетен и самолетен способ за защита на продукцията, се предвижда пилотно внедряване на наземни генератори.

„Гарантирам, че всичко, което трябва да направи държавата, в лицето на МЗХ за установяване на пропаднали площи и унищожена продукция, констативни протоколи, тяхното придвижване и обработка, и изплащането на подпомагането, ще стане в бързи срокове“, заяви министърът на земеделието и храните.

Той припомни, че държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури от неблагоприятни климатични условия се изплаща при 100% пропаднали площи, като подпомагането се предоставя под формата на директни помощи до 80% от действителните разходи за отглеждане на плодове и зеленчуци. Земеделските стопани, които не са сключили застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане.