Описват щетите от градушката и в Гърмен

В Гърмен и Рибново описват щетите след силната буря с градушка, която ги сполетя вчера. В Рибново щетите са огромни - над 300 декара с тютюн са почти напълно унищожени.

Силна градушка удари Перник (ВИДЕО)

Това означава, че при първото, второто и третото бране няма да има реколта. На обезщетения ще могат да разчитат само регистрирани земеделски производители, които са около 10 в района. Останалите са тютюнопроизводители по референтния период, за които най-вероятно няма да бъдат отпуснати помощни средства.

"Най-странното е как ще се оправдаят хората във времето относно референтния период. Този от 2016/2017 година е свързан с новата реколта", изрази притеснението си Мустафа Иса, кмет на Рибново.

Въздушната защита от градушките: Възможно ли е да се предпазим от природното бедствие

От години в Рибново не помнят толкова жестока буря. Масово градините са съсипани, стъблата на тютюна, на доматите, на картофите са изпочупени. Хората не виждат никакъв шанс за реколта тази година.

Доматите, боба, всичко отиде на кино! Тютюнът е развален”, споделят жителите на Рибново.
Листата на тютюна масово са опадали. Градушката ги е накъсала и буквално заровила в земята. Производителите пресмятат, че при първите няколко бранета реколта няма да има.


Обезщетения за щетите е възможно да получат само регистрираните земеделски производители. Такива в Рибново обаче са само около 10 души. „Няма да се отпусне нещо за щетите, това трябва държавата да го прави”, казват още местните.

„Не знам как хората ще се оправдаят във времето отново референтния период, защото референтният период 2016-2018 е обвързан с нова реколта в тютюнопроизводството и не знам, просто съм в едно неведение”, коментира кметът на Рибново Мустафа Иса.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase