Коментар на директора на Регионалната дирекция на ИА "Борба с градушките" инж. Георги Михайлов

Синоптиците предупреждават за нови бури и градушки, а за да се избегнат щетите върху автомобилите, застрахователи вече изпращат съобщения на клиентите си да ги паркират на закрити места, ако това е възможно. Притеснение има и сред земеделския сектор, чиято реколта често напоследък става жертва на природните бедствия. Готова ли е Агенцията за борба с градушките да реагира в случай на засилен валеж или градушка? 

Идват бури с градушки

Един от полигоните, които трябва да разбиват градоносни облаци, е този край пловдивското село Голям Чардак. "В момента район Видин е поискал разрешение и има готовност за стрелба по градоносни облаци. Тоест те наближават и колегите там са готови, ако добият градоопасни параметри - да започнат да въздействат върху тях". Това заяви в предаването „Пресечна точка” директорът на Регионалната дирекция на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" инж. Георги Михайлов.

По думите му Изпълнителната агенция още от 10 април е в готовност за противодействие на градушките. "Всички полигони, всички ракетни площадки са в 24-часови дежурства. Ракетите по площадките са над 30, което е сравнително добре за този сезон. Чакаме да видим какво ще се случи в следващите три дни, тъй като обстановката е нестабилна", подчерта той. 

След градушките: Обсъжда се създаването на гаранционен фонд срещу природни бедствия

Инженер Михайлов обясни и механизма на действие при сигнал за градоносен облак. "Радарът ни е с обсег на действие 150 км. и ситуацията се наблюдава в реално време. На всеки три минути на  екрана се получава снимка на облаците, които са в този район.  Ръководителят за радиолокационни наблюдения изследва и преглежда всеки облак. Той преценява кой от тези облаци е градоопасен и по кой трябва да се въздейства. След като определи кой облак точно трябва да се обстреля, определя точно мястото, където трябва да се проведе стрелбата, тоест да се засее облакът. След това дава информация на ръководителя за активно въздействие. Нашият команден пункт разполага с 26  ракетни площадки. След като се получи местоположението на облака се решава от кои площадки и по колко ракети трябва да се изстрелят, за да може този облак да се засее и да се предотврати едра градушка", посочи той. 

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase