Обученитео се проведе на територията на Природен парк "Витоша"

В разгара на пожароопасния сезон Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите дадоха началото на кампания по опазване на горите от огън. На територията на Природен парк "Витоша" с помощта на горски специалисти и огнеборци десетки деца научиха кои са основните причини за пламването на горски пожар.

Пожарите продължават: Има ли риск за населените места в Сакар планина

Стъклото действа като лупа, затова е опасно изхвърлянето на бутилки в гората. Цигарите, необезопасените огнища и паленето на стърнища също са сред възможните предпоставки за пожар.

"В една гора, за която са полагани грижи и е почистена от изсъхнали дървета и остатъци от провеждани сечи е по-трудно възникналият пожар да премине във върхов, когато гасенето му става много трудно", обясни ресорният зам.-министър д-р инж. Мирослав Маринов.

Директорът на ИАГ инж. Стоян Тошев сподели, че грижата в любов към гората се възпитава от най-ранна възраст.

"От началото на годината на територията на Югозападното държавно предприятие са възникнали 35 горски пожара, но с помощта на специализираната техника и горските служители е ограничено разрастването им и евентуалните по-големи щети", каза директорът инж. Валентин Чамбов.