Единият продължава да се разраства, обхващайки 5000 декара площ

Пожари на огромна площ се разгоряха снощи в района на села в Сакар. Беше обявено и бедствено положение в общините Харманли и Любимец. Огънят пламва в неделя следобед едновременно на две места на километри едно от друго. Гори между Дрипчево и Изворово и между Изворово и Оряхово.

Пожарът между Изворово и Оряхово е локализиран, но другият продължава да се разраства, и вече е обхванал 5000 декара площ. Въпреки това, огънят е низов, тоест - движи се под широколистните дървета и няма опасност да изгорят напълно. Няма опасност и за населените места.

Хората изкарват безсънна нощ на фона на заревото от пламъците. 

„Пожарите са ограничени, така че няма опасност за двете население места Изворово и Оряхово. В момента довършваме изгасяването на пожара до Оряхово, впоследствие ще овладеем докрай и другия. Вчера следобед излезе силен вятър и огънят се разви много бързо”, коментира в ефира на „Здравей, България” старши комисар Митко Чакалов, който е директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Хасково. 

Два пожара в Сакар планина, обявиха бедствено положение в общините Харманли и Любимец

По негови думи пожарите са избухнали в гориста местност и такава с ниска растителност, като откъм Оряхово огънят е достигнал и до земеделски площи. Засега няма пряка опасност за хората, а работата по гасенето на огъня продължава и в днешния ден.

Предполага се, че причина и за двата пожара е небрежност или земеделска работа. "Тази година много рано почнаха пожарите. В най-скоро време отново ще има заповед за забрана на действия в неподходящите часови зони за земеделска работа", заяви областният управител на Хасково Гинка Райчева. 

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase