Спортистът с първо интервю след завръщането си от САЩ

Петър Стойчев  прави невъзможни за обикновения човек неща. Счупи световния рекорд в така наречената „Тройна корона” в плуването в открити води като прекоси Ламанша, плува около Манхатън и преплува протока Каталина в Южна Калифорния. Направи световен рекорд като подобри стария с два часа и половина разлика.

„Това е първото ми интервю след прибирането ми от САЩ. Миналата седмица имах възможността да бъда част от техническия комитет на Европейската федерация по плуване по време на Европейското първенство в Белград. То беше и последната възможност на всички плувци да се класират на Олимпиада”. Това заяви в предаването „На фокус” плувецът Петър Стойчев.

Той разказа и за плуването си в протока Каталина. „Това е много интересно място. Обикновено в него се плува през нощта, защото тогава времето е по-спокойно, а вятърът е по-слаб. 33,5 километра е дължината му по права линия”.

Петър Стойчев пред NOVA за световния си рекорд

Стойчев вече е преодолял 5 от общо 7-те най-трудни плувания в открити води в света. „След две седмици ще плувам в Северния канал  - между Ирландия и Шотландия. Лошото там е, че температурата на водата е доста ниска. Преди дни беше 11,8 градуса. Надявам се да се повиши в следващите десет дни поне до 13 градуса”, изрази надежда той.

Според Стойчев най-трудното предизвикателство били медузите, които срещал по време на плуването. „Болката е неописуема. Неприятна”, сподели той.

Но подчерта, че освен „лошите срещи, имало и добри”. „Една такава интересна среща бяха стадо делфини. Това се случи в протока Каталина. Бяха много на брой  и плуваха около мен няколко часа”.