Българинът подобри предишното време с над 2 часа

Българският плувец Петър Стойчев стана първият българин с престижната награда "Тройна корона" с нов световен рекорд от сборно време. Той подобри стария резултат с почти 2 часа и половина.

Стойчев успя да прекоси Ламанша и да направи плуване около остров Манхатън още преди години. За да вземе тройната корона, му оставал само каналът Каталина в Южна Калифорния.

Петър Стойчев постави световен рекорд и спечели "Тройна корона" (СНИМКИ)

„Винаги съм знаел, че ще дойде и този момент, защото моята цел още тогава беше да направя най-силното време и вчера това стана факт”, каза Стойчев.

Българинът преплува 32-километровия канал в Южна Калифорния за 8 часа, 42 минути и 33 секунди. Преплуването на Каталина може да стане само през нощта, когато времето се предполага, че е малко по-спокойно, а вятърът е по-слаб.

Световният рекордьор Петър Стойчев за страстта към плуването, постиженията и мечтите

„Водата и небето се сливат в едно, но водата е много красива, защото в нея има биолуминисценция - светят малки биоорганизми. Изглежда много красиво, но страхът, който всеки един нормален човек има, от всичко това, което може да се появи под водата, си остава", разказа рекордьорът.

47 годишният българин планира още много постижения.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase