Той добави, че правителството няма от какво да се срамува

Служебният кабинет се събра на редовно заседание тази сутрин, без да знае със сигурност дали то ще е и последно.Главчев и министрите му лично проследиха дебата в парламента, но кабинетът остана на работа, след провала на мандата. При неуспешен втори и трети мандат президентът отново ще трябва да избира служебен премиер по списъка с имена, както е посочено в шестата поправка на Конституцията.

Главчев: Може отново да бъда служебен премиер, ако няма кой друг

"Не искам да звуча бенефисно, защото още нищо не се знае, но искам да отчета, че за това, за което бяхме създадени като служебен кабинет, съгласно конституционните разпоредби, си свършихме работата". Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев преди началото на заседанието на МС.

Главчев: Имам готовност за всякакъв изход от днешното заседание

 

Той каза, че не е привърженик на това да хвали себе си и колегите си и да поздравява някого за добре свършена работа. "Макар че вече стандартите са такива, че ако някой си свърши работата, трябва да бъде поздравяван, аз не го възприемам така", каза Главчев и добави, че кабинетът няма от какво да се срамува.

И отново сложи акцент върху успехите в здравеопазването. "Ние така раздвижихме казуса с Националната детска болница, че вече е съкратен периодът наполовина. Освен това отпуснахме средства за медицински хеликоптер - 1 млн, за да бъде дооборудван", припомни той.

Накрая коментира и състава на проектокабинета “Желязков”. "Не се знае всъщност какво ще решат народните представители - седем от нас получиха признание да бъдат в следващо правителство, ако има. Аз лично бих взел всичките, но  първият мандат е политически и това е единствената причина това да не се случи", посочи той.

Служебното правителство публикува отчет за дейността си

По-рано през деня на влизане в Народното събрание, където трябваше да бъде изслушан за Срещата на върха на НАТО и РС Македония, премиерът посочи, че е готов за всякакво развитие на гласуването на проектокабинета "Желязков", но няма очаквания. "Не разполагам с гадателски способности, за да знам дали ще бъде приет съставът. Като съм се заел с някаква работа, я върша, и то я върша до степен, че да мога да я предам възможно най-скоро", сподели той.

Попитан дали има лимит, който си е поставил да стои начело на управлението, ако няма редовно правителство, Главчев отговори, че границите ги поставя законодателството.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase