По данни от преброяването транссексуалните в страната са около 22 000

Транссексуалните хора са маргинализирани в Пакистан, както и на много други места. Тъй като страната отива на избори, трима транссексуални са включени в бюлетините за провинциалните и националните събрания. Сред тях е и активистката за права Найяб Али, която се кандидатира за място в националното събрание от столицата на страната Исламабад, съобщава Voice of America (VOA).

Найяб Али се надява да влезе в историята след изборите на 8 февруари. От 5000 кандидати за 266 места в националното събрание тя е единственият транссексуален. „Обществото е виждало транссексуални хора да просят пари, да се занимават със сексуални услуги, да танцуват на сватби, но не са виждали транссексуален политик, професор или преподавател”, обясни Али. 

Броят на кръводарителите в САЩ е достигнал критично ниски нива за последните 20 години

Както в много други страни, така и в Пакистан, транссексуалните са маргинализирани. Често изоставени от семействата си поради срам, те са подложени на злоупотреба, а понякога дори на смъртоносно насилие. Али, която е преживяла нападение с киселина заради активната си дейност, е изоставена от родителите си едва на 13 години, предава VOA. 

„В живота си никога не съм имала приятели или подкрепа. Винаги съм била тормозена заради идентичността си и съм се сблъсквала с дискриминация”, посочва Найяб. 

По данни от преброяването транссексуалните в Пакистан са около 22 000 души. Активистите отхвърлят този брой и заявяват, че е изключително нисък. Преди малко повече от десетилетие страната признава транссексуалните хора за трети пол и започва да им издава лични карти с отбелязан Х в графата „пол” вместо „мъж” или „жена”. Миналата година обаче висшият религиозен съд на Пакистан отмени ключови части от законопроект от 2018 г., който даваше на транссексуалните правото да избират своята идентичност. Противниците на закона заявиха, че той насърчава хомосексуализма, който е престъпление в Пакистан. Али, който обжалва присъдата, казва, че законът е отприщил вълна от трансфобия.

Занзибар: Домът на музиката и танците (ВИДЕО)

„Екипът ми беше нападнат от религиозни екстремисти. Те ми казаха: „Вие сте хомосексуалисти. Не можете да участвате в изборите. Тази вълна на трансфобия е част от програмата на няколко политически партии”, твърди Али.

Али казва, че не се страхува да обикаля от врата на врата и да търси подкрепа. „Големите политици никога не са посещавали тези хора. Никой никога не е почукал на вратата им, за да чуе проблемите им”, посочва Али. Кампанията ѝ, ръководена от група приятели, почти не разполага със средства. Али знае, че победата няма да е лесна, но за нея победата не е само в урните.

„Възприемам това като кампания за повишаване на осведомеността. Може и да не спечеля, но хората определено ще осъзнаят, че транссексуалните хора са човешки същества и имат същите права като останалите”, казва Али пред Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America/vesti.bg