Приетите деца са 11 193

Излезе първото класиране за детските градини и ясли в София. Общо кандидатствали са 23 974 деца, включително рекордните 12 350 за яслените групи. 9700 от тях засега остават извън общинската система за целодневна грижа. На първо класиране са приети 11 193 деца, което оставя още 3080 свободни места за следващите класирания.

Следващите класирания са:

Второ - 23 май 2024 г.
Трето - 07 юни 2024 г.

Едно от хилядите съобщения „Детето Ви не е класирано на този етап” достига и до Моника Милдува този следобед. Малката Радост не е от късметлиите, които ще имат свое място в детска ясла тази есен.

„На това класиране не е приета - за първи път кандидатстваме. С 15 точки сме, нямаме бонус точка от нищо. И следователно жребият не я изтегли, не бяхме от късметлиите”, каза майката.

Обявиха броя на свободните места в яслите и детските градини в София

Кандидатстване с 15 точки в повечето случаи не гарантира класиране. Спасение за много родители е получаването на точка за малкото им дете, ако имат по-голямо, което вече ходи на детска градина.

„Още преди заключването на системата се виждаше как дори деца с 16 точки са на жребий и няма да бъдат класирани. В последните години деца, които влизат с 15 точки, се броят на пръсти”, коментира Антониа Кенова от Гражданска инициатива „За качествена и иновативна образователна система”.

Държавата компенсира над 1600 деца, останали без място в детска градина

Първото класиране отсъди - почти 10 000 деца остават извън общинските и държавните градини в София. И ще чакат евентуално класиране на следващ етап.

„Когато има обявени по-малко свободни места от броя на чакащите с еднакъв брой точки, системата генерира случайни номера. Когато се генерират, се класират децата с по-малък случаен номер”, поясни началникът на отдел „Централизирана информационна система” Янка Никодимова.

Борбата с точките и класирането на децата трябва да бъде разрешена до известна степен с построяването на нови 17 градини до края на годината. „Според мен трябва да наблегнем на това да има места за всички деца в първа група. Има райони в София, за които проблемът няма да се реши в следващите пет години”, смята Кенова.

Между 13 и 23 май е срокът за записване на приетите деца.

Репортер: Алис Дамянова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase