При инцидента загина 48-годишен мъж, дъщеря му се бори за живота си

Почти 24 часа след взривовете в склад за фойерверки край София разследващите и военните още не могат да влязат на терен. Причината - продължаващи частични взривове.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Инцидентът край Гара Елин Пелин взе една жертва. Починалият е доц. Петър Шишков - 48-годишен преподавател в Минногеоложкият университет. Мъжът беше настанен в „Пирогов”. Лекарите продължават да се борят за живота на 20-годишната му дъщеря, която е с 85% изгаряния и е погълнала отровни газове.

Други двама души, които са били в складовете на фирмата за фойерверки, продължават да са в неизвестност.

По информация на NOVA фирмата е имала поръчка за голямо пиротехническо шоу на сватба, която е трябвало да се състои днес. Така вчера в извънработно време доцент Петър Шишков, дъщеря му, синът на собственика и още един служител, са приготвяли пиротехническите изделия в помещение, което е извън складовете, но в рамките на базата. Изведнъж са започнали взривовете. Все още няма яснота как, но от МВР предполагат, че в основата е човешка небрежност.

„Става въпрос за сина на собственика, който е момче на 22 години, и друг гражданин, който е на 60 години. Всички действия на местопроизшествието ще започнат най-рано 24 часа след последния гърмеж. Хубавото е, че склада, в който се твърди, че има 2 тона тротилов еквивалент, не е засегнат. Колегите обаче казват, че има много силно горене в центъра на складовата база. Със сигурност температурата е над 1000 градуса”, категоричен е Калин Стоянов.

Отново по информация на силовото ведомство в най-скоро време в района трябва да бъде възстановено електрозахранването, а хората, които бяха евакуирани, могат да се върнат в домовете си.

Местната власт е докладвала на МВР, че близо 100 души са изкарали нощта в спортна зала, близо до мястото.

„Това, което можем да потвърдим, е, че доцент Петър Шишков е починал. Имаме данни за две лица, с които нямаме връзка. За тези лица, които евентуално, може би, ще са вътре, са сина на собственика на склада, който е на 22 години и 60-годишен мъж”, заяви главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

„След като е възникнал взрив, охранителят  е пристъпил към мястото на взрива и е успял буквално да извлече момичето и мъжа. В последствие шестима доблестни пожарникари, които бяха на терен, поеха огромен риск за живота си, влязоха буквално в горящия и гърмящия епицентър и първо извадиха доцента, в последствие извадиха момичето в окаяно състояние”, обясни Кангалджиев.

„В момента вертолетите са на „Враждебна”, готови да гасят. Но още не е целесъобразно, поради наличието на вещества, за които водата може да предизвика неприятни последствия”. Това заяви бригаден генерал Станимир Йорданов, директор на дирекция „Операции и подготовка” в Щаба на отбраната.

През изминалата вечер на всеки час над мястото на произшествието летяха дронове,които да наблюдават периметъра на пожара.

Днес в облитането се включи и военен хеликоптер. Междувременно тази сутрин отново пламна складовата база на хранителната верига, която вчера също горя.

„Колегите от пожарната докладваха, че докато са гасели вътре, от покрива са падали пиротехнически изделия”, разказа Стоянов.

Безсънна нощ изкараха жителите на Гара Елин Пелин - в колите си или на улицата. Други са били при свои роднини и приятели в Нови хан, София и околността.

„Ще спим в колата. Единственото решение е това. Кой да притеснявам в 01:10 ч. Не знам дали животинките ми са живи, не ме допускат”, сподели местен жител.

Снимка: БТА

Местната власт създаде организация за приютяване на тези, които нямат къде да останат през нощта.

„Бяхме обявили в читалището за такива хора – имаше вода, одеяла, но никой не е отишъл”, коментира кметът на Гара Елин Пелин Вяра Вучкова.

Реакцията в първите часове и евакуацията на хората стана повод за задочен сблъсък между местна и централна власт.

„Вчера след сигнала на BG-ALERT се създаде една суматоха, един хаос. Разбирам, че е необходимо да се окаже максимална превенция с оглед сигурността, но това не беше стиковано нито с Общинския кризисен щаб, нито с хората, които са на терен”, заяви кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.  

 

Взривове и огромен пожар в завод за фойерверки в Елин Пелин (ОБЗОР)

„Искам да стане ясно, че този човек по наша информация е някъде в Гърция на някой прекрасен плаж. Съветвам го да си пие узото, да се маже по-често със слънцезащитни кремове и да ни ние да си свършим работата. Нека не си нарушава почивката с всичко това, което се случва тук”, заяви Калин Стоянов.  От МВР са категорични, че в складовете не е имало боеприпаси.

Снимка: БТА

Междувременно стана ясно, че пожарът в логистичния център на хранителния супермаркет в близост е овладян. Няма пострадали сред работещите в базата, увериха от пресслужбата на веригата. На място има екипи на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Репортер: Мартин Керефейски 

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВОВЕТЕ В СКЛАДА ЗА ФОЙЕРВЕРКИ ЧЕТЕТЕ ТУК