Екип на \"Здравей, България\" засне как дипломатически коли на посолството на Азербайджан нарушават пътен знак и остават необезпокоени от органите на реда...

Екип на "Здравей, България" засне как дипломатически коли на посолството на Азербайджан нарушават пътен знак и остават необезпокоени от органите на реда.

В Закона за движение по пътищата за знаците, въвеждащи и отменящи забрана, е написано – забранени са престоят и паркирането. Това обаче не пречи на дипломатически коли да го нарушават. Именно затова бе подаден сигнал в КАТ.

Половин час след това полицейска кола просто мина покрай мястото. След около час екипът на „Календар" отново да потърси КАТ, за да разбере дали нарушителите ще бъдат санкционирани.

Стана ясно, че в подобни случаи редът е колите на нарушителите да бъдат заснети. Патрулът, който дойде на място обаче, пропусна да снима колите, които са в нарушение. Попитахме КАТ дали все пак ще дойде паяк – отговорът бе не.

След като разбрахме, че паяка не желае да дойде, потърсихме за коментар и Центъра за градска мобилност. От там не можаха да ни дадат конкретен отговор на въпроса защо не идва паяк, който да вдигне нарушителите.

Оказа се, че една от нарушителките е жена. Тя обаче отказа да отговори на въпроса ни защо паркира неправилно.

Минути след тази среща излезе друг човек от посолството. Попитахме го чии са неправилно паркираните коли. Той обясни, че са служебни. По неговите думи стана ясно, че забранителният знак е сложен, за да не могат да паркират други коли.

Служителят на посолството остана безмълвен пред нападките на работеща до посолството жена. Потърсихме коментар от Пътна полиция, относно привилегиите на дипломатическите коли. От там обясниха, че не са запознати с конкретния случай.

Наредба на Столична община за организацията на движението на територията на София гласи: Привилегировано паркиране на дипломатически ППС по улици, площади и паркинги общинска собственост, при и по повод обслужването на дипломатически представителства, се извършва на специално определени за целта места, сигнализирани с пътни знаци и пътна маркировка.

Пред посолството на Азарбейджан никъде не видяхме точно определено място за дипломатически коли. За подобно нарушение на закона за движение по пътищата от КАТ налагат глоби между 10 и 50 лева, в някои от случаите се отнемат и контролни точки.