В подкрепа на референдума бяха събрани 100 000 подписа на избиратели...

Британският парламент отхвърли предложението на Консервативната партия да се свика национален референдум за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

В подкрепа на референдума  бяха събрани 100 000 подписа на избиратели, но в крайна сметка народните представители отхвърлиха подобна възможност.

Премиерът Дейвид Камерън настоя неговите съпартийци да гласуват против предложението за референдум, внесено от отцепници от управляващата партия. Според Камерън времето не е подходящо за поставяне на такъв въпрос заради икономическата криза в еврозоната.  Сега не е време да се обсъжда излизане от ЕС, не само заради другите, но и заради нас", убедено заяви премиерът. Той подчерта, че Великобритания трябва да има силен глас в Европа, за да отстоява търговските и финансовите си интереси в период, когато лидерите от еврозоната се опитват да решат кризата със суверенния дълг.

Въпросът за членството в Европейския съюз отдавна предизвиква разделения в Консервативната партия. Великобритания е член на съюза, но не е сред 17-те страни, за които еврото е обща валута.