Страните да стартират мерки за заетост с евро средства иска държавният глава

Президентът Росен Плевнелиев, който взе участие в срещата на върха на Европейския съвет, е предложил в Брюксел мерки за насърчаване на младежката заетост, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Те предвиждат страните от съюза да могат да стартират мерки за насърчаване на младежката заетост със средства от съществуващите структурни инструменти и Европейския социален фонд в сегашния програмен период, ако равнището на младежката безработица в съответната държава е над 25%.

 

Високите равнища на младежката безработица в Европейския съюз бяха основна тема на срещата на лидерите, а предложението е получило подкрепата и на други държави-членки. Стана ясно също, че се очакват предложения на Европейската комисия в същата посока, каза самият Плевнелиев на пресконференция след срещата.

 

Друго предложение на държавния глава, за който това беше първо участие в Европейския съвет, е България да бъде включена в програмата на Еврокомисията за насърчаване на младежката заетост на стойност 16 млрд. евро, която в момента обхваща осем държави в ЕС с най-висока младежка безработица. Към момента 27% от младите у нас са без работа, отбеляза Плевнелиев.

 

На срещата на върха президентът още веднъж е подчертал необходимостта от баланс между фискалните политики и политиките на растеж, предаде БГНЕС. Росен Плевнелиев е припомнил, че България ще запази културата си на стабилност и ще се придържа към бюджетната си рамка.

 

„В България семействата и бизнесът имат около 60 млрд. лева кредити, които зависят от това доколко държавата излъчва сигнали за стабилност. Ако се харчи неразумно, цената ще я платят всички български граждани и това е ситуацията в цяла Европа”, предупреди държавният глава. По неговите думи, ако средствата се инвестират „балансирано, с ясни и добри социални приоритети и с разумен дефицит, България ще може да направи крачка напред”.