Полицаите намерили списъци с имена и ЕГН-та на стотици хора

 

Броени дни преди изборите, търговията за вота е в ход. Във Враца арестуваха търговец на гласове. До момента мъжът е бил познат на полицията, заради домови кражби.

 

Той обикалял Враца и околните населени места и предлагал пари на потенциални гласоподаватели. Обяснявал, че е представител на парламентарно представена партия.

 

Предизборните обиколки в региона мъжът започнал още в началото на април. Арестуван е във врачанския квартал "Кулата".

 

„Към момента е задържан за 72 часа с постановление на Районна прокуратура, а това е подготвителен вариант, в който се изготвя искане до Районен съд – Враца с оглед вземане най-тежката мярка – задържане под стража”, каза Камелия Трифонова,  зам.-окръжен прокурор.

 

Мъжът записвал личните данни на хората, с които разговарял. В списъка му има имена и ЕГН на около 800 души.

 

Само за последните няколко часа в Съдебната палата са разпитани 7 свидетели.

 

В квартала акцията на полицията продължава, но хората твърдят, че нито са чули, нито са видели, нито пък са им предлагани пари. Оказа се, че никой не познава дори арестувания купувач на гласове

 

Според мълвата обаче в региона има организирана цяла агентурна мрежа, която се занимава с купуване и продаване на гласове срещу комисионна. 

 

От прокуратурата съобщиха, че до момента в страната са образувани общо 8 досъдебни производства за престъпления, свързани с изборите.    

 

Информацията за актуалните разследвания, за изборни нарушения се допълва всекидневно. В МВР беше открит и горещ телефон, на който всеки може да подава сигнали за нарушения. Всички разговори се записват. "Горещият телефон" е отворен за всички, станали свидетели или научили за нарушения, които сериозно застрашават изборния процес.

 

Репортер: Румяна Попова