Въпреки това Плевнелиев има сериозните резерви

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за обнародване на Закона за устройство на територията.

 

С промените се прави опит за ефективно разделение на функциите между министъра на регионалното развитие и министъра на инвестиционното проектиране. 

 

Плевнелиев издава указа, въпреки сериозните резерви, които има по отношение на някои негови текстове. 

 

Създаването на новото Министерство на инвестиционното проектиране беше мотивирано с облекчаване на инвестиционния процес, ускоряване на усвояването на средствата от Европейския съюз и привличането на външни инвестиции. 

 

Според президента обаче измененията не постигат целите си, а напротив - изземат се правомощия и се затруднява определянето на компетентните органи. Дублират се структури с почти еднакви задължения и отговорности - и двамата министри ще одобряват подробни устройствени планове и проекти и ще издават разрешителни за строеж за национални обекти.

 

Освен това президентът заявява, че не е ясно как с промените ще бъде ускорен инвестиционният процес.

 

Според него създаването на допълнителна нова държавна институция увеличава, а не намалява бюрокрацията и усложнява, вместо да опростява административния и регулаторен процес.

 

С приетия закон се засягат и правомощия на общините, посочва Плевнелиев. Те няма да могат да одобряват изграждането на обекти на стойност над 10 милиона лева, финансирани от фондове на Европейския съюз или от държавния бюджет. Органите на местната власт се лишават от възможността сами да определят политиката по устройство на територията си. И, не на последно място, отнемането на правомощията засяга принципа за децентрализация на държавната власт.

 

Отделно от това, президентът е на мнение, че промените ще доведат до трудности при определяне на това кой е компетентен да одобри изграждането на даден обект. 

 

Това създава не само риск да се усложни и забави инвестиционният процес в страната, но и рискове от заобикаляне на закона или постановяване на нищожни актове.

 

Според Плевнелиев гражданите и бизнесът не са получили уверение, че създаването на допълнителен бюрократичен апарат – нова специализирана и обща администрация, която тепърва ще се изгражда като структура и капацитет, ще ги облекчи в сложния инвестиционен процес.

 

Президентът е на мнение, че с тези промени ще се забави, вместо да се ускори строителството и усвояването на средствата от европейските фондове в най-решителния за България момент.