В Крим приеха декларация за независимост на републиката от Киев

Обстановката в Украйна остава напрегната броени дни преди референдума за присъединяване на Автономна република Крим към Руската Федерация. Днес кримският парламент прие декларация за независимост, която е необходима за провеждането на допитването.

 

Намиращият се в Русия Виктор Янукович заяви, че остава легитимен президент и върховен главнокомандващ на Украйна. В кратко изявление, продължило едва 5-6 минути, Янукович обяви за напълно нелегитимни президентските избори, насрочени за 25 май. След като отправи обвинения към опозицията за хаоса в страната, той увери, че ще се върне в Киев, "веднага щом стане възможно, т.е. не след дълго".

 

Поредното заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна завърши без резултати. Странитемчленки, включително Китай, отново са изразили безпокойство от руското военно присъствие. Засилва се и изолацията на Русия по думите на британския постоянен представител в ООН.

 

ЕС може да наложи санкции срещу Русия още тази седмица, ако Москва не откликне положително на западните предложения за деескалация на украинската криза, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс.

 

„Ако отговорят положително, Джон Кери ще отиде в Москва и в такъв случай санкциите няма да последват незабавно. Ако не отговорят или ако отговорят отрицателно, ще последва серия от санкции, които могат да бъдат предприети още тази седмица”.

 

Междувременно стана ясно, че съвместното учение между военноморските сили на България, Румъния и САЩ в Черно море се отлага с 24 часа. Причината е в лошите хидро-метеорологични условия в западната част на Черноморието.

 

На север, в полската военновъздушна база Ласк, пристигат американски изтребители, които също ще участват в съвместни учения. НАТО обяви вчера, че разполага разузнавателни самолети в Полша и Румъния, за да следи кризата в Украйна.