Парламентарният ден отново премина под знака на въпроса: Кога премиерът ще подаде оставка?

Петият вот на недоверие към кабинета „Орешарски” очаквано не мина. А парламентарният ден отново премина под знака на въпроса: „Кога премиерът ще подаде оставка?”.

 

Пламен Орешарски заяви, че неговата дума по въпроса всъщност била без значение. И според него, и според БСП, от друг зависи оттеглянето на кабинета. 

 

Премиерът нямал право на лично мнение. Личното мнение на хората, заемащи високи постове, дори вредяло. Краят на мандатът му зависел от парламента, защото сме парламентарна република. 

 

Мая Манолова пък обяви, че кога ще се подава оставка щял на практика да реши президентът. Той щял да насрочи дата за предсрочни избори, а след това по прости сметки се вадят два месеца.

 

Точно пет вота на недоверие към кабинета имаше само за една година. А въпросът „Кога?” днес получи няколко напълно различни отговора. 

 

Това зависи от президента и консултациите, които ще се случат във вторник”, заяви Мая Манолова. „Ако изборите са на 7 септември, правителството ще работи до 7 юли. Ако са на  28 септември - значи до 28 юли”, допълни Манолова.

 

След почти седмица мълчание днес Орешарски сам поде темата и според него решението е на друг. 

 

Прекратяването на мандатите е парламентарен и политически въпрос. В   парламентарната република всичко зависи от парламента”, заяви Орешарски. 

 

От „Атака” днес гласуваха против правителството. Гласовете им обаче не бяха така решаващи, както при конституирането на парламента, когато пръстът на Волен Сидеров, който осигури 121-я глас, за да може да се формира кабинетът, беше определен като златен. 

 

Най-подходящата дата за избори според ГЕРБ също е наесен. 

 

Началото на септември. Там някъде. В никакъв случай юли, защото хората са на почивка”, заяви Бойко Борисов. 

 

И въпреки че къде на шега, къде сериозно, от ГЕРБ коментираха, че за лидера им най-големият подарък за рождения ден, който е днес, би била оставката на кабинета, Борисов получи друго - топка съвсем като тази за финала на световното, при това с автографа на шефа на парламента.