В понеделник ЕС и Турция се споразумяха за схемата "едно към едно"

Гърция депортира в Турция 81 икономически мигранти от Пакистан, Мароко, Алжир и Тунис в рамките на eдин ден, съобщиха от гръцкото Министерство на защитата на гражданите, цитирано от „Дойче веле“ и БГНЕС.

 

Мигрантите са били изпратени обратно в Турция, тъй като са дошли оттам нелегално. Те са отказали да подадат документи за убежище в Гърция и са имали намерение да пътуват към Централна Европа.

 

Освен върнатите 81 мигранти, на други деветима души е било отказано да бъдат взети от Турция заради нередност в документите им. Това е втората такава депортация в рамките на дни. По-рано този месец близо 300 души, най-вече от Северна Африка, бяха върнати в Турция в рамките на споразумение за репатриране от 2002 г.

 

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът в момента има пет кораба, които участват в мисията в Егейско море. Целта ѝ е да следи за трафиканти на мигранти.

 

В понеделник ЕС и Турция се споразумяха за схемата "едно към едно" - съюзът да приема един законен сирийски бежанец от Турция, а Турция да приема един сирийски мигрант, незаконно влязъл в ЕС. В замяна Турция ще получи 6 млрд. евро, отпадане на визовия режим и ускоряване на присъединителния процес към ЕС. Очаква се лидерите на ЕС да финализират споразумението си с Анкара на среща на върха на 17 и 18 март.