Тя се провежда в редица градове на страната

 

75 души са задържани при масирана полицейска акция срещу каналджии и нелегални мигранти, която се провежда в редица градове на страната в петък. 

 

В хода на спецоперацията се проверяват хотели, хостели и други места за настаняване, както и на автомобили, заведения и търговски обекти в съответните райони. Един от проверяваните градове е Хасково.

В София засилено е полицейското присъствие в района на бул. „Мария Луиза”, в участъка от Лъвов мост към Халите. Мястото е познато като сборен пункт на мигранти в столицата.

В спецакцията участват служители на ГД „Гранична полиция“, Дирекция „Миграция“, СДВР и 11 областни дирекции в страната.

 

През септември миналата година в хостела на Желязко Тодоров бяха задържани 180 нелегални бежанци при мащабна акция на ДАНС. Собственикът твърди, че тогава не е знаел, че те са нелегални. Днес отново е проверяван. 

 

 

Хасково също беше част от полицейската акция днес. Повечето входове и изходи на града бяха завардени от полицейски екипи. Проверени бяха стотици автомобили. А няколко души бяха отведени за справка в районното управление на полицията. Проверяват се всички, съмнителни хора без документи за самоличност.

 

"1400 полицаи участват с около 500 коли , такива операции сме правили и друг път ,те са част от овладяване на миграционния контрол", уточни Румяна Бъчварова.  

 

В спецакцията участват служители на ГД „Гранична полиция“, Дирекция „Миграция“, СДВР и 11 областни дирекции в страната. 

 

Арестуваните са без документи за самоличност и е явно, че не са от български произход. Тепърва ще се установява дали са регистрирани като бежанци и какъв статут имат – дали са незаконно проникнали, дали вече са регистрирани в центровете за миграция на Държавната агенция по бежанците. Просто е много начален етапът”, обясни главният секретар на МВР гл. ком. Георги Костов, цитиран от Агенция "Фокус".

 

Репортери: Димитър Иванов, Тина Ивайлова