Никой не иска да храни и субсидира по-слаби икономики, смята руският президент

Думите на премиера Дейвид Камерън, че "Путин ще е доволен" от излизането на Великобритания от ЕС са некоректен опит да повлияе на британското обществено мнение, заяви пред медиите руският президент Владимир Путин, пише ТАСС, цитирана от БТА.

Дори това не помогна да се стигне до резултата, който желаеха авторите на подобни твърдения, подчерта Путин в края на посещението си в Ташкент, където се състоя среща на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). 

Чл. 50: Как Великобритания ще напусне ЕС? След Brexit: Какъв ще е ефектът за България? По-забавната страна на Brexit

"Особено след гласуването никой няма право да говори за някаква позиция на Русия. Това е просто проява на ниска политическа култура. От моя гледна точка се държахме много коректно, внимателно следяхме какво се случва, но по никакъв начин не сме влияли на този процес и дори не сме опитвали да го направим", заяви Путин.

Той е на мнение, че Brexit ще има последствия както за Великобритания, така и за Европа и Русия, увери руският президент. Резултатът от референдума отразява недоволството на британските поданици. Никой не иска да храни и субсидира по-слаби икономики, да издържа други държави и цели народи. Хората явно са недоволни и от решаването на въпросите в областта на сигурността, които днес се изостриха рязко на фона на мощни миграционни процеси. Хората искат да са по-независими", смята Путин.

"Пазарите ще отбележат спад, но без съмнение в средносрочна перспектива всичко ще се възстанови. Дали плюсовете или минусите ще са повече, ще покаже практиката", добави Путин.

Според него организирането на референдума и последвалите резултати се дължат на самоувереността на британските лидери и повърхностното им отношение към вземането на съдбоносни решения.

Решението на Великобритания за излизане от ЕС няма да повлияе на политиката на ЕС за санкции срещу Русия, заяви Путин. Той увери, че е готов за диалог с ЕС, но ключът към решаването на проблема със санкциите е в Украйна, която трябва да изпълни ангажиментите си според мирното споразумение от Минск.