БСП призова за спешни срещи

 
Никой обаче не избързва с анализите за това в каква посока ще се насочи и какъв ще е този негативен ефект при излизане на Великобритания от ЕС. Очакванията на българските политици са, че това няма да е единственото такова сътресение и може да се стигне до ефекта на доминото, че други сериозни икономики също ще се опитат да преосмислят членството си в ЕС. 
 

Британският посланик Ема Хопкинс побърза да успокои, че нищо няма да сe промени за българските граждани в следващите две години. И още - че Великобритания ще се съобрази с избирателите. 

"Относно българите в Обединеното кралство - в момента няма абсолютно никаква промяна в статуквото им. Ще отнеме поне две години, за да уточним какви ще са новите договорености", заяви Хопкинс. 

Българските политици изглеждаха по-скоро изненадани от вота на британците. Очакванията и анализите им са по-скоро за бъдещето на Европейския съюз и на самата Великобритания.

„Аз уважавам избора на техния народ, макар че от днес нататък ще е тежко разделен”, заяви премиерът Бойко Борисов. На въпроса ако се получи ефектът на доминото, Борисов отговори: „Ще останем само България, Румъния и Гърция, ако се получи ефектът на доминото”.

 
„Икономическите последствия ще са много сериозни за Великобритания. Естествено нашите сънародници са притеснени и тепърва ще се оценяват последствията. За мен ЕС има възможност да излезе по силен от тази ситуация”, заяви министърът на външните работи Даниел Митов. 
 
„За мен най-големият риск е вълна от такива референдуми. Трябва на всяка цена да бъде предотвратено”, заяви Антони Тренчев от Реформаторския блок.  
 
„Истината е, че ЕС не може да продължи да съществува както досега. Погледнете бюрокрацията в Брюксел - това са хора, които никога никой не е избирал, скъпо платени чиновници, които мислят, че са богове”, заяви Красимир Каракачанов. 
 
Опозицията в лицето на БСП призова за спешни срещи, за да се изчисли евентуалните последици за страната ни.  

Британският посланик Ема Хопкинс побърза да успокои, че нищо няма да сe промени за българските граждани в следващите две години. И още - че Великобритания ще се съобрази с избирателите.