Ахмед Емин е с мярка за неотклонение "Подписка"

Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийския градски съд срещу Ахмед Емин от Бургас за престъпление против политическите права на гражданите.

Ахмед Емин, който през 2015 г. бе кандидат за общински съветник в община Бургас, ще отговаря пред съда за това, че на 16.10.2015 г. около 13.00 часа в село Извор, област Бургас, предложил на шестима души имотна облага – по един брой пералня на всеки от тях, съобщават от прокуратурата.

Първи касирани избори Прокуратурата ще проверява кмета на Семчиново 75% от сигналите за изборни нарушения - заради организацията на вота В Етрополе разследват купуване на гласове В "Столипиново" рязко смениха политическите си нагласи 16 са сигналите за изборни нарушения във Видин Жестока битка за кметския стол в Неделино

Целта му била да ги склони да упражнят правото си на глас при провеждане на избори за общински съветници и за кметове на 25 октомври 2015 г. в Бургаския избирателен район в полза на определена политическа партия – „Солидарност”.

На 16.10.2015 г. пастор от Евангелската църква посетил с. Извор и дарил на шестима души в тежко материално положение по една отоплителна камина с фурна. По време на предаването на дарението присъствал и Ахмд Емин, който обещал на същите лица, че ако гласуват в полза на политическата партия, от която е издигнат за кандидат за общински съветник, ще им даде и по една пералня. Подчертал също кой е номерът на бюлетината и ги мотивирал да гласуват с нея на местните избори и в негова полза.

От 21 септември 2015 г., деня на регистрацията си като кандидат за общински съветник, Емин се ползва с имунитет. Само месец по-късно, по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, Централната избирателна комисия сне имунитета на Ахмед Емин и даде разрешение за повдигане на наказателно преследване срещу него.

Ахмед Емин е с мярка за неотклонение „Подписка“. По делото са разпитани 13 свидетели. Предстои СГС да насрочи разглеждането на делото.