Турският президент присъства на траурна церемония в Истанбул за загинали при опита за преврат

Турският президент Реджеп Ердоган се закани да ликвидира метежния „вирус“ в турската държава и да продължи чистката във всички държавни структури, предаде БГНЕС.

Обръщайки се към привържениците си по време на траурна церемония в Истанбул за загинали при опита за преврат, той заяви: „Ще унищожим вируса във всички държавни институции, който доведе до опита за преврат."

Ердоган посочи, че „благодарение на волята на народа опитът за държавен преврат, извършен от терористична група на противника му Фетуллах Гюлен, е пресечен”.

„Продължават арестите на привърженици на Гюлен във въоръжените сили на страната. Тези хора разрушиха турската армия”, заяви той.

При мащабната операция хиляди генерали, съдии и прокурори са арестувани в цяла Турция за предполагаема съпричастност към осуетения опит за военен преврат.

„Близо 6000 са задържаните до момента в Турция след осуетения опит за военен преврат”, заяви министърът на правосъдието Бекир Боздаг и добави, че чистката продължава. „Голямата чистка продължава и в момента. Има близо 6000 задържани и броят им ще надхвърли 6000“, цитира Анадолската агенция изявление на Боздаг за операцията, засегнала преди всичко военните и магистратите.

6 хиляди арестувани в Турция Военен хеликоптер бомбардира парламента в Анкара Пети преврат в Турция през последните 50 години