Противници и поддръжници на Дилма Русеф излязоха на улицата

Дни преди откриването на олимпиадата в Бразилия хиляди хора участваха в протести в различни градове с искане Дилма Русеф да бъде окончателно отстранена от властта, но имаше и демонстрации в нейна подкрепа с по-слабо участие, съобщават БТА и Франс прес.

Хиляди протестираха в подкрепа на Дилма Русеф (ВИДЕО) Дилма Русеф е временно отстранена от президентския пост Дилма Русеф: Обвинена съм несправедливо, ще се боря докрай

В Рио де Жанейро около 4000 души преминаха по булеварда край прочутия плаж Копакабана с лозунги "Дилма вън" и "Затвор за Лула". Предшественикът на Дилма Русеф - Лула да Силва е разследван в корупционен скандал, опетнил държавния петролен гигант Петробраз.

В столицата Бразилия около 3000 души демонстрираха против Дилма Русеф пред сградата на Конгреса. Хиляди се събраха в булевард "Паулиста" в центъра на най-големия бразилски град Сао Пауло с искане за окончателно отстраняване на Дилма Русеф и затвор за Лула. Протести срещу Русеф  имаше и в градовете Ресифе, Салвадор и Белу Оризонте.

Наред с това по-малки групи хора се събраха на протести срещу временния президент Мишел Темер по призива на организацията "Фронт на безстрашния народ". Дилма Русеф е отстранена временно от президентския пост, докато трае процесът срещу нея в Сената по обвинение в бюджетни измами. Решението на Сената се очаква през септември.

Русеф твърди, че е жертва на "парламентарен държавен преврат", подбуден от нейния вицепрезидент Мишел Темер. Ако тя бъде отстранена от президентския пост, Темер ще довърши мандата й до 2018 г., отбелязва АФП.