В коя дисциплина имаме най-големи шансове за медали?

Днес съотборничките на Цвети от ансамбъла по художествена гимнастика и най-добрата ни тенесистка Цветана Пиронкова заминаха за летните Олимпийски игри в Рио.

2-ри август е голям ден ден за за златните ни момичета. Не само защото на тази дата започва пътят им към Рио, но и заради съотборничката им Цвети, която вече е вън от реанимация.

„Притеснявахме се за нея, но сега има мн добри новини, които ни радват и се чувстваме по-спокойни. Тя винаги е била част от нас. Мислим за нея и, разбира се, че ще посветим играта си на нея”, обясни Цветелина Найденова от Националния ансамбъл по художествена гимнастика.

Васил Иванов-Лучано: Няма да вземем злато на Олимпиадата ПРЕДИ ОЛИМПИАДАТА: Въздухът в Рио де Жанейро е мръсен Старата слава и големите български надежди за Олимпиадата в Рио Пожар в Олимпийското село В Рио изпробваха фойерверките за откриването на Олимпиадата

„Молим се да е напълно здрава и тя ще бъде”, казва Ренета Камбурова от Националния ансамбъл по художествена гимнастика.

Освен, че и на този спортен форум ще играят за Цвети, гимнастичките ни ще дадат и всичко от себе си, за да завърши състезателната им кариера златно.

„Олимпиадата е на 4-ри години, този път да направим добър завърщек на спортната ни кариера”, добавя Ренета.

А треньорката на ансамбъла не крие, че на последната тренировка в България е имало и сълзи.

„Надявам се да направят много силно съзтезание и то да е най-силното в тяхната кариера”, обясни Ина Ананиева, треньор на ансамбъла по художествена гимнастика.

„Отборът заслужава. Битката ще е много тежка”, на мнение е Илиана Раева, президент на Федерацията по художествена гимнастика.

Битката ще е тежка и в тениса. За най-добрата ни ракета Цветана Пиронкова това е трета Олимпиада.

„Много се надявам да подобря постиженията си”, казва Цветана Пиронкова.

На игрите в Рио ще участва най-малобройната българска делегация от 60-ет години насам. 51 спортисти ще се борят за медали в 14 дисциплини. Сред тях са плуване, бокс, борба, гребане и лека атлетика.

„Спортистите все пак не са малък брой като се има предвид, че за съжаление тази година нямаме колективен спорт и момчетата от националния отбор по волейбол, които имаха най-големи шансове не са там”, заяви Петър Стойчев, шампион по плувен маратон.

А освен волейбола, многократният шампион се въздържа да прогнозира в коя дисциплина имаме най-големи шансове за медали. Оптимист е обаче, че след големия спортен форум, ще имаме повод за гордост.

„Убеден съм, че тази олимпиада ще е по-успешна от предходните две и вярвам, че нашите спортисти ще ни зарадват и ще донесат медали”, добави Петър Стойчев, шампион по плувен маратон.

Прогноза обаче се осмели да направи Цвети Пиронкова.

От началото на летните олимпийски игри, най-много медали българските спортисти са донесли от  Москва. През 1980 г. нашите атлети се завръщат с 41 отличия и завършват трети в класирането.