В подписките на партии и инициативни комитети са използвани неправомерно личните данни

Изборните манипулации започнаха. В подписките на партии и инициативни комитети са използвани личните данни на хора, които твърдят, че никога не са давали съгласието си и не са се подписвали в подкрепа на която и да е партия. 

Ударно записване на кандидати за президент (ВИДЕО+СНИМКИ) Ген. Радев: Не се чувства заложник в конфликта между БСП и АБВ Съмнения за неправомерна агитация за референдума

За да бъде регистрирана една партия или инициативен комитет, трябва да събере 2500 подписа. Всеки може да провери на сайта на ЦИК дали името му фигурира в някой от тези списъци.

За трети поредни избори, не един и двама се откриват там, където твърдят, че не са се записвали.

Само за няколко часа около 10 души се оплакаха в социалните мрежи, че личните им данни са били откраднати и използвани без разрешението им. Не знаят и как някой се е добрал до тях. Трима мъже от Разградско с изненада са установили, че подкрепят партията на Митьо Пищова.

Докато той признава за възможни един-два неверни подписа, останалите обвинени в кражба на лични данни категорично отричат това да е вярно. Така например хората на Жорж Ганчев от Христиан-социалния съюз върнаха обвиненията и заявиха, че това е "ария на клеветата" и става дума за инцидент.

Нестор Мильов, в чиито списък се открива друга жена, пък обясни, че няма представа как точно името й се е озовало там. Сега обаче ще трябва да обясняват пред компетентните органи как точно са станали грешките.

От тази година ЦИК въведе задължение под всяка подписка да стоят личните данни и подписа на човека, който я е съставял. Така за компетентните органи би трябвало да е далеч по-лесно да стигнат до нарушителя.