Условието е ЕС да подпише с Кабул споразумение за връщане на бежанци

България няма да изтегли контингента си от Афганистан. Ултиматум за това беше поставил

По 2 години затвор за мъже, прекарали нелегални мигранти през България Доклад на МВР: Бежанският натиск у нас се засилва до седмици Борисов: България не може да приема повече икономически мигранти

премиера Бойко Борисов преди дни. Условието беше Европейският съюз да подпише с Афганистан споразумение за връщане на бежанци, на които е отказано пребиваване тук.

Документът вече е факт и се очаква бързо да бъде ратифициран, съобщи министър-председателят в Брюксел след среща с европейския външен министър Федерика Могерини

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

„Благодаря Ви много за подкрепата и за посланието, което отправихте към европейските граждани, а именно – че ЕС може да постига резултати”, обърна се Могерини към Борисов.

„Не се наемам да обясня на българските граждани защо български момчета и момичета, български военнослужещи са в Афганистан, за да укрепват демокрацията там, с пари на българските данъкоплатци подпомагаме Афганистан, а когато трябва да влезе в сила реадмисията и да връщаме афганистански граждани – това било по друга линия. Няма да намерим български гражданин, който да разбере това”, посочи Борисов. Той коментира също, че ако споразумението сработи, такива могат да бъдат сключени и с други рискови страни.