Какво е да живееш в тази история вече 10 месеца?

Това е една история, в която най-често споменаваните думи са "кошмар", "гняв" и "омраза". Ексклузивно по NOVA - родителите на момичето, което обвини бившия кмет на Стрелча в изнасилване. Как се възстановява момичето след случилото се? И какво е да живееш в тази история вече 10 месеца?

15 януари 2016 г. Стрелча взриви цяла България с новината, че бившият кмет на града е обвинен в изнасилването на 16-годишно момиче. Последваха арест и протести.

Бившият кмет на Стрелча отново пред Темида Защитата на Евстатиев: Законът не забранява секс с 16-годишно момиче Районният съд в Пловдив ще гледа делото срещу Иван Евстатиев Иван Евстатиев може да получи до 10 г. затвор Евстатиев пред съда за пети път, жители на Стрелча отново на протест

10 месеца по-късно делото срещу Иван Евстатиев е на финалната права. И докато той и адвокатите му категорично твърдят, че е невинен и между него и момичето е имало доброволен сексуален акт, родителите на момичето са категорични, че тя е била насилвана.

„Кошмарно беше всичко, много трудно преживя и продължава да преживява всичко, защото непрекъснато се пише, говори за това. И работихме много с психолози, с психиатри, за да може по-лесно да превъзмогне това, което се е случило, но по-добре се чувства вече. До момента, в който започнаха отново делата. Тежко го преживя детето, отново изпадна в психическа нестабилност”, обясни майката Христина Белухова. „Него като го видя, беше страшно - започна да трепери, изпоти се, не иска да влезе в залата, но първоначалният шок отмина”.

Десет месеца по-късно момичето говори за случилото се с подробности само пред психиатри и психолози.

„Значи, разказва донякъде и спира. Не ми е разказвала на мен”, продължава майката. „Всички я познават и знаят какво слънчево и прекрасно дете е. Тя каквато си е вкъщи, такава си е навън. Не е конфликтна личност, не е разпусната, не излиза, не пие алкохол. Не може вкъщи да е едно, в училище - друго, защото тя навън е само в училище. Тя не излиза, много рядко ходят на кафе, но в ранния час и се прибира до 20.00”, обяснява майката.

След задържането на Иван Евстатиев стана ясно, че преди сексуалния акт между двамата момичето е изпило огромно количество алкохол. По време на заседанията по делото, адвокатите на Евстатиев призоваха свидетели, които да свидетелстват, че тя пиела и преди.

„Това са лъжесвидетели, които се опитват по всякакъв начин да помогнат на обвинения. Да, негови познати и близки, които застават пред съда и се опитват да докажат, че дъщеря ни е пияница и че Евстатиев е невинен. Тя е виновна за всичко, тя го е накарала да пият и тя си е поискала секса сама”, заявява Христина Белухова.

Родителите вярват, че дъщеря им е била изнасилена. Не приемат версията на бившия кмет, че всичко е било доброволно.

Повече гледайте във видеото!