От МВнР са уверили, че бюлетините за втория тур на президентските избори ще бъдат доставени навреме

Все още в Сан Франциско и Лос Анджелис не могат да се доставят изборните книжа за втория тур на президентските избори. Причината е забавяне в доставката по вина на куриерската фирма, съобщи БНР.

ЦИК реши: Референдумът не е задължителен Има ли задкулисни преговори преди балотажа? ПРИ 100%: Радев печели, 13000 гласа не стигат референдумът да стане закон КОЙ С КОГО ПРЕДИ БАЛОТАЖА: Политическите пазарлъци започнаха

Централната избирателна комисия (ЦИК) поиска спешна информация от Министерството на външните работи какви мерки са предприети за този проблем.

Ако бюлетините и другите книжа не се получат до 18 часа местно време днес, има вариант да се разреши бюлетините да се отпечатат на място. Все още обаче няма окончателно решение на ЦИК.

В Сингапур бюлетините за втория тур също не са доставени заради повреда на самолет. ЦИК ще решава дали да разреши на втория тур само там, по изключение, да се гласува с бюлетините от първия, ако в посолството има останали резерви.

На секционните комисии в чужбина ще се дадат указания за опростено попълване на протоколите след края на изборния ден. Причината е в многото допуснати системни грешки при попълването, които са установени след първия тур.

Междувременно от МВнР са уверили, че изборните книжа за втория тур на президентските избори във Сан Франциско и Лос Анджелис ще бъдат доставени навреме.

За Сингапур ЦИК ще сканира образците на бюлетините и на протоколите, които са с подпис на председателя на ЦИК и ще ги изпрати на секционната комисия. На място книжата ще бъдат разпечатани и ще се гласува нормално.