Какви са възможностите за разпределение на силите?

Битката за втория тур на президентските избори ще е за всеки глас. Политическите совалки вече започнаха. Цецка Цачева отиде на крака при Реформаторския блок, но не получи подкрепата на кандидата им Трайчо Трайков.

Цачева и Пламен Манушев лично отидоха в централата на Реформаторите, за да чуят позициите им. Те скрепиха с думи това, което мнозина от тях изрекоха в изборната нощ. А именно, че застават зад кандидата на ГЕРБ на втория тур, защото изборът е ценностен – дясното срещу лявото начело на държавата.

Освен липсата на Радан Кънев, от сбирката направи впечатление и очебийното отсъствие на кандидата им на първия тур Трайчо Трайков. Цецка Цачева бе придружена и от министри от ГЕРБ, но без Цветан Цветанов. Изложена беше ясната ориентация към евроатлентическите ценности.

„Изборът е ценностен. Очаквам от лидерите да призоват всички граждани на България, които не желаят отново управление на БСП и ДПС”, заяви Цачева.

На партньорите беше обещано продължение на съдебната реформа, намаляване на парламентарната квота и начина, по който харчи ВСС.

Покана за среща Цачева отправи и към Трайчо Трайков, който не дойде на сбирката. По-рано в публикация във Facebook той изрази изненада, че в нощта на първия тур Божидар Лукарски спекулирал, като е говорил от негово име за подкрепа на Цачева. Трайков заяви, че не е давал такава за нито един от участниците в балотажа.

В деня на балотажа следете развитието на изборния ден във Facebook страницата на Новините на NOVA. Харесайте я и ще получавате ексклузивна информация за хода на вота. 

Призивът на Радан Кънев да не се гласува на втория тур беше заклеймен, а отсъствието му - знаково.

Коментар на вота дойде и от Иван Костов. Според него изходът от тези избори до голяма степен ще бъде предопределен от руската пропаганда. Вчера по- голям резултат са събрали кандидатите, които симпатизират на Русия.

„Основната тревога е дали България тръгва към Русия? Смятам, че президентът по никакъв начин не може да промени курса на страната. Направи се сериозна стъпка към постигането на втората цел, а именно политически да се дестабилизира страната”, каза политикът.

Цялото интервю на Надя Узунова с Иван Костов гледайте утре сутрин в „Здравей, България”.

Какви са възможностите за разпределение на силите за балотажа?

Реформаторите, макар и без съгласието на Трайков и Канев, дадоха подкрепата си за Цецка Цачева. Ключов въпрос остава къде ще отидат гласовете на ДПС на балотажа. Предполага се, че при Румен Радев. Пламен Орешарски успя да привлече 236 000 гласа на първия тур, а от ДПС са категорични, че няма как да подкрепят Цачева, защото избирателите им очакват промяна.

Веселин Марешки - кандидатът, който се оказа номер едно за варненци, вече обяви, че на втория тур ще подкрепи Цецка Цачева, но "с отвращение". Сега въпросът е ще успее ли тя да навакса преднината на Радев.

Как ще гласуват българите на балотажа?

Въпросът зададоха вчера социолозите от „Галъп”. Отговорът от екзитпола е, че Румен Радев събира с цели 11% повече от кандидата на ГЕРБ. 11% от хората, които вчера са отишли до урните, заявяват, че няма да участват в балотажа. 4% пък още се колебаят за кого от двамата кандидати да дадат гласа си.

Попитани  нужни ли са предсрочни парламентарни избори, 37% от анкетираните са казали „да” срещу 43% с отговор „не”. Допитването е направено по поръчка и е финансирано от NOVA.

С какви нагласи партиите влизат в битката за балотажа?

Политическото говорене в изборната нощ започна топло и оптимистично. След аплодисментите - последваха въпросите. Така приключи първият тур и започна подготовката за втория.

„До момента не сме водили никакви преговори с партийни централи. Диалогът ни е с българските граждани”, заяви Румен Радев.

„Няма да приема подкрепа от БСП и ДПС, ясно и точно го казах”, заяви Бойко Борисов.

 „Г-н Борисов каза, че не иска и не очаква подкрепата на нашите избиратели. Г-н Радев каза, че очаква подкрепа от всички граждани. Явно от едната страна, кампанията ще бъде политизирана, от друга страна – независимият кандидат се обръща към всички граждани. Ние няма да влизаме в преговори и срещи за втория тур, защото нашите избиратели бяха категорични, че има нужда от промяна в нашата страна”, заяви Мустафа Карадайъ.

Сега думата отново имат избирателите - в неделя.

А Вие за кого ще гласувате на балотажа? Отговорете на анкетата ни ТУК.