Малко над 12 000 гласа не достигат, за да се превърне референдумът в закон

ЦИК реши, че референдумът не е задължителен. Малко над 12 000 гласа не достигат, за да се превърне референдумът в закон. Това стана ясно от официалното решение, с което ЦИК обяви резултатите от националното допитване.

Какво е необходимо референдумът да бъде приет?

Според данните под избирателните списъци са се подписали 3 487 970, но според пликовете - те са били 3 488 558. Бюлетините без плик са 550.

Ще направи ли партия Слави Трифонов (ВИДЕО+СНИМКИ)

В същото време избирателната активност за референдума е 50,86%. 

ЦИК: По-малко от 3,5 млн. души са се подписали за референдума

"Малко не достигна резултатите от референдума да бъдата задължителни със силата на закон за Народното събрание, но активността в тази гражданска инициатива беше изключително висока - над 50% от гражданите с право на глас и съм убедена, че Народното събрание ще предприеме необходимите мерки при така изразената воля на суверена", коментира Ивилина Алексиева, председател на ЦИК. 

"Направеният анализ на тези протоколи и предприемането на окончателната база данни с резултатите от националният референдум, се установи, че те по никакъв начин не могат да повлияят върху така обявените от нашето решение резултати", коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

През следващите 7 дни резултати ще могат да бъдат обжалвани пред Върховният административен съд преди да влязат в Народното събрание. 

През последните дни инициаторите на допитването обвиниха ЦИК в „чудовищна манипулация” заради начина на броене на активността. От комисията обаче отговориха, че каквато и методика на броене да се използва – референдумът не може да прескочи активността от предишните избори.

В деня на балотажа следете развитието на изборния ден във Facebook страницата на Новините на NOVA. Харесайте я и ще получавате ексклузивна информация за хода на вота. 

Припомняме, че по закон предложението, предмет на референдума е прието, ако едновременно са налице два неща:

1)    Ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание или казано по друг начин над 3,5 милиона българи. 

2)    Ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

Решението, прието чрез национален референдум, влиза в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник. Важно е да се уточни, че това решение не подлежи на последващо одобрение от Народното събрание, а депутатите трябва да се съобразят с него. 

А Вие кого ще подкрепите на балотажа? Гласувайте в нашата анкета тук.

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали в рубриката ни "МОЯТА НОВИНА".