Тя живее в единствения в света леден експозиционен аквариум

Дънна риба от Антарктида е най-новата атракция в пловдивския Регионален природонаучен музей. Тя живее при температура от минус 5 градуса. Редкият вид риба едва оцелява при пътуването до България с научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий”.

Рибата от вида „нототения“ е първият обитател в ледения аквариум на Природонаучния музей в Пловдив. Адаптира се успешно и вече плува в свои води. Гл. уредник в музея Кристиян Владов сподели, че рибата е спокойна и се храни с ракообразни.

Вижте коя е най-опасната риба в света

Рибата е пропътувала хиляди километри, за да стигне до Варна, а оттам до града под тепетата. Рибите, уловени специално за музея, са били две, но едната не издържала дългия път.

„Тя преплува от ледените води на Антарктида - 13 000 км, за да дойде в континентален Пловдив на брега на Марица. Това е уникално за света, защото обикновено рибите, които плават в този леден океан, са в аквариуми край морски басейни”, каза проф. Христо Пимпирев.

В света малцина са успели да приспособят „нототения“ в аквариум.

Изследване: Рибите клоуни имат елементарни математически способности

Оказа се, че антарктическата риба става и за рибна чорба, призна проф. Пимпирев. „Ние хващаме екземплярите за науката, но след като ги изследваме, отиват в тенджерата. Това е изключително вкусна риба“, каза той.

Двама уредници от пловдивския музей ще участват в следващата експедиция до Ледения континент, за да донесат още редки видове.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase