Днес се проведе последното редовно заседание

Днес се проведе последното редовно заседание на 49-ия парламент. Депутатите работиха реално малко повече от година. Първото заседание беше на 12 април 2023 г.

За това време могат да отчетат, че вече са в нова сграда - Партийния дом. Успяха да гласуват промените в Конституцията, в които основното беше правосъдната реформа, но тя така и не беше завършена заради Закона за съдебната власт.

Последни работни дни на Народното събрание

България има и нов главен прокурор, но не съвсем. Иван Гешев беше сменен, но така и не се стигна до избор на нов. В момента изпълняващ функциите е заместникът на Гешев - Борислав Сарафов.

Не се стигна до управленско споразумение. Назначенията в повечето регулатори остават за следващото Народно събрание. Там се прехвърлят и законите, срещу които чакаме пари по Плана за възстановяване.

За първи път от три години насам депутатите приеха бюджет навреме. Взеха и решение за спиране на вноса на руски петрол. След много години отлагане се прие и да отпадне тайната при осиновяванията.

Как се роди политическият термин "сглобка"? Формирането на мнозинство в 49-ия парламент се оказа трудна задача. „Нямаме си доверие. Вие ни нямате и ние ви нямаме доверие”, посочи Кирил Петков от ПП-ДБ. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов му отвърна: „Преспете още веднъж, помислете за седмици, за месеци”.

И макар зад мнозинство да се разбира ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, ДПС се превърнаха в основен трети играч. Без техните гласове конституционните поправки нямаше да минат.

Този парламент ще се запомни и със своеобразна политическа екзотика и първи ротационен председател. Росен Желязков трябваше да бъде сменен от човек от ПП-ДБ, но до ротация така и не се стигна.

„Коалиция на джентълмени с по една ръка”, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.
„Патерица на ГЕРБ”, определи лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.
„Ние не си връткаме на ротационен принцип мнението”, допълни Тошко Йорданов от ИТН.

49-тото НС остава в историята и с нов политически термин – „сглобка”,  с автор Лена Бориславова. „Пише SMS-и: „Ще счупим сглобката и т.н., аз сглобка не съм правил”, посочи Борисов.
„Не прави чест на хората да цитират лична кореспонденция”, отговори Лена Бориславова.

Стъпвайки на договорката за ротация, управлението на държавата пръв пое Николай Денков. Трябваше да бъде сменен от Мария Габриел. „Нека да опитаме и Бог да ни е на помощ”, заяви Христо Иванов от ПП-ДБ.

Явно Бог не чу молитвите, защото ротацията се провали и отиваме на поредните предсрочни избори.

Основната задача която си поставиха – ремонт на Конституцията беше изпълнена. Реформата на съдебната система, обаче, все още боксува. А ограничаването на властта на президента доведе почти до задънена улица при избора на служебна власт. И се впуснаха да търсят виновен.

„Аз дори не съм участвал в разговорите свързани с Конституцията”, посочи Борисов.

„Не може.Няма как да казваш: „Аз не знаех какво пише в Конституцията”, каза Петков.

„То е ясно кой го е предложил – Христо Иванов и компания”, определи председателят на ДПС Делян Пеевски.

„Ние предложихме модел, в който редовното правителство продължава да действа. След консултации с ГЕРБ и ДПС се стигна до другия възможен модел”, обясни Иванов.

Славкова: Ако кабинетът имаше по-дълъг живот, общественото мнение към политиците щеше да е по-благоприятно

Скандалите и нападките ако не ежедневие, бяха чести. „Казахте ми: „Бойко Борисов и на магаре няма да се върне във властта, камо ли на бял кон. Не само го връщате, молите му се, публично политическо харакири”, посочи Нинова.

„На никого не се молим. Българския народ не иска избори”, отвърна Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

„Всички български граждани да видят как се избират тези хора, не да са майки и бащи на депутати”, посочи Петков.

„Думата харакири вече има ново значение – „харакиро”, каза Балабанов от ИТН.

„Все си мислех, че има някакво дъно. Вие влезнахте в мазето на дъното”, посочи Цончо Ганев.

Макар и без ротация Росен Желязков все пак си тръгна предсрочно. Отстраниха го само ден преди последното редовно заседание. „За мен беше чест да съм председателя на 49-ото Народно събрание”, каза Желязков.

За следващото редовно заседание ще влязат новоизбраните депутати от 50-ото Народното събрание.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase