Жителите на квартала настояват да бъде проведено допитване до тях

Напрежение в центъра на София. Нов протест заради промените в движението по булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий", както и по улица „Фритьоф Нансен”. Гражданите обещават блокади всеки ден.

Мястото, където бул. „Патриарх Евтимий” и „Фритьоф Нансен” се пресичат, е локацията на протестиращите. Те блокират движението с аргумент, че всеки един ден, с тази нова организация на движението, преминаването ще е трудно.

Протести ще има всяка вечер, казват живеещите там, докато общината не чуе техните искания и не се проведе конструктивен разговор. Притесненията им са няколко - от начина на паркиране и наличието на паркоместа, до задръствания, замърсяването на въздуха и безопасността.

От своя страна от общината определят проекта като балансиран, а също и че насърчава алтернативното придвижване в центъра.

Нови велоалеи и правила за паркиране в центъра на София

Проблемните зони са няколко, според гражданите, а именно - бул. „Патриарх Евтимий”, бул. „Витоша”, ул. „Фритьоф Нансен” и бул. „Ген. Скобелев”.

След като прекарва великденските празници извън града, в понеделник вечер Емануела Стомонякова се прибира в София. Със стъпването ѝ в квартала идва и неприятната изненада - свободни места за паркиране няма. „Паркирах, но след едночасово обикаляне. Искам да подчертая часа - в 2 ч. през нощта”, казва тя.

Жителите на квартала настояват проектът да бъде спрян, а също и да бъде проведено допитване до гражданите. „Нека да попитаме колко струва този проект? Защо все още във Столичния общински съвет не са показани официални документи, инвестиционни проекти, нещо, на което да стъпим?”, посочва Венцислав Банчев, жител в квартала.

Опасенията на част от софиянци са свързани със замърсяване на въздуха от потенциалните задръствания, които очакват да се образуват в района, паркирането и наличието на паркоместа, но също и инциденти.

Жива верига блокира булевард в центъра на София

„Трябваше да се предприемат мерки, за да се ограничи трафика, за да се запознаят хората с проекта, да не влизат в центъра, ако е възможно. Това трябваше да се работи една-две години и след това да се направи нещо подобно, защото това е бъдещето, това е зеленият град”, посочва Крум Миланов.

„Бул. "Патриарх Евтимий" трябва да служи като транзитен булевард. Така, че хората да идват в центъра с алтернатива на автомобилите и по този начин да намалим трафика. Проектът е изключително балансиран, смъкнахме велоалеята от тротоара, за да няма конфликт, повече паркоместа по булевардите, по-добра организация, за да имаме и бус лента по бул. "Патриарх Евтимий", за пешеходците правим нови пешеходни пресичания, от към пътна безопасност проектът е изцяло изпипан”, заяви зам.-кметът по транспорт в Столичната община Илиян Павлов.

Обещанието - протести да има всяка вечер, докато проектът не бъде спрян.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase