Реформаторите обсъждаха готови ли са направят правителство

В така създалата се политическа ситуация у нас голямата въпросителна е на кого президентът Росен Плевнеливе ще връчи третия мандат за съставяне на кабинет.  БСП, които ще го получат втори, вече обявиха, че ще го върнат.

ГЕРБ върна мандата на президента (ВИДЕО+СНИМКИ)

Само Патриотите засега изглеждат по-обнадеждени, че предсрочните избори може да ни се разминат.

Ще видим дали въобще ще получим мандат и тогава ще говорим за преговори. Ще разговаряме и с Реформаторския блок, ако те получат мандат”, коментира председателят на НФСБ Валери Симеонов.

Реформаторите се затвориха на дълго заседание в централата си, за да обсъдят темата. Въпреки че по-рано през деня част от партиите в блока (в лицето на ДГБ) бяха категорични, че в рамките на този парламент не може да се състави стабилен кабинет.

Колегите им  от СДС се оказаха на друго мнение.

Нямаме единодушна позиция, но нямаме и крайни такива. Ще разговаряме с ГЕРБ да видим дали има вариант за мнозинство в този парламент”, каза заместник-председателят на СДС Румен Христов.

БСП, които ще влязат в президентството идната седмица, са категорични - ще се откажат.

Ако и от третия път не се сформира правителство, изходът от политическата криза ще решат предсрочни избори. В оборот вече са и предложения за датата на вота – 26 март и 2 април.

Изборите трябва да се правят по действащите правила. Няма време за промени и въвеждане на райониране и изцяло мажоритарна система. Ако се вземат предвид решенията от референдума, за промяна на системата ще е необходима поне година, твърдят от ДПС.

В петък стана ясно, че тричленен състав на ВАС е отказал да разглежда жалбата на Слави Трифонов за резултата от допитването до народа. 12 000 подписа в избирателните списъци не стигнаха, за да се превърне той в закон. Решението може да бъде обжалвано на по-висша инстанция.

Още по темата гледайте във видеото.