Премиерът в оставка отказа да прави опити за съставяне на ново правителство

Премиерът в оставка Бойко Борисов отказа да прави опити за съставяне на ново правителство и върна мандата на президента. Борисов пристигна в президентството в компанията на заместник-председателя на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. 

СНИМКИ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Аргументите за отказа, които той изтъкна, са същите, които чухме през последните две седмици, след като беше подадена оставката.

В политиката трябва да има морал и достойнство. Трябва да управляваш тогава, когато си спечелил избори, когато имаш самочувствието, че това, което правиш е най-правилното. Демокрацията е най-ценното нещо и когато народът дава правото, кой да управлява, народът го и взима”, заяви Борисов на излизане от президентството, след като върна проучвателния мандат. 

Когато правихме правителството, тогава бяхме в хипотезата избори до дупка. Помните след ерата и мандата на БСП и Орешарски в какво състояние беше държавата. Надявам се не сте забравили. Каквито и компромиси да бяха необходими, бяха направени и от нас, и от другите. Всеки път като отивах в парламента, благодарях на всички политически партии, че има парламент, че има правителство и може да минем през едни изключителни кризи – финансови, бежански и всичко останало. Това като възможност се изчерпа”, заяви още Борисов. 

През медиите той реши да се обърна към лидера на ВМРО Красимир Каракачанов: „Искам да помоля Каракачанов, когато казва, че ще изхвърля афганистанци от България, да знае, че създава тежки проблеми на държавата. Искам да го уверя, че в последните дни сме извели от страната стотици афганистанци. Само Германия е извела повече афганистанци”.

Какво следва оттук нататък?

По Конституция, след оставката на кабинета, президентът може да връчи мандат за съставяне на ново правителство три пъти. Първо - на най-голямата партия. В случая това е ГЕРБ. Бойко Борисов обаче го върна веднага.

Сега мандатът трябва да отиде при втората партия - БСП. Ако и те не поискат да направят кабинет, държавният глава има право да избере трета партия, по своя преценка, на която да даде възможност да направи правителство.

От БСП също са заявили вече, че ще върнат мандата.

Борисов днес категорично отрече слуховете, че ГЕРБ прави опити да остане да управлява в оставка до встъпването в длъжност на Румен Радев. До момента единствено от Реформаторския блок и Патриотичния фронт са заявили готовност да опитат да съставят правителство. Дали обаче президентът ще връчи мандата на някоя от тези две формации още не е ясно. 

Борисов обяви още, че ГЕРБ няма да излезе с предложение кой да е следващия български еврокомисар, след като Кристалина Георгиева се върне в Световната банка.