Акцията тръгва от Германия

Facebook вече ще предупреждава за публикации, които не отговорят на фактите. Акцията тръгва от Германия, където целта била да се ограничат ксенофобските коментари.

Facebook "погреба" стотици потребители, включително и Зукърбърг (СНИМКИ) Facebook обмисля пускането на по-смущаващи мнения

Целта е обаче новите мерки скоро да са факт и в цяла Европа. На практика Facebook потребителите там ще могат да маркират дадена новина като фалшива и това ще се вижда от всички останали.

Според експертите обаче у нас строгият контрол в мрежите няма как да се осъществи на този етап.  “В момента никой не прави мониторинг на социалните мрежи от гледна точка на фалшиви новини и няма всъщност организация, която да преследва наказателно авторите им”, коментира експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Затова е много важен филтърът на истинското от фалшивото. „Филтърът винаги се намира между ушите ни, защото няма друг начин, по който да се спасим от фалшивите новини, не само във Facebook, а където и да е”, смята водещият Драгомир Симеонов.

Освен фалшиви новини, все още са популярни и измислените профили, най-често те са на знаменитости и се създават с цел финансови измами. „Щетите основно са за хората, които в крайна сметка стават жертва на въпросните профили, давайки пари”, коментира Спас Иванов.

Такъв е случаят с холивудската звезда Доминик Пърсел то сериала Бягство от затвора, на когото създали няколко фалшиви профила, с които събирали пари от феновете му. Мотивът -  благотворителност. Не липсват обаче и фалшиви новини за родните популярни лица.