Бившите партньори ще участват като конкуренти в предсрочните избори

Реформаторският блок - окончателно разделен. Лидерът на ДСБ Радан Кънев и депутати от парламентарната група на Реформаторите учредиха официално надпартийното обединение "Нова Република".

Радан Кънев представя новия си политически проект

По същото време бившите им партньори си избраха ръководство след обединителния конгрес през изминалия уикенд. И докато хората около Кънев се обявиха за категорична алтернатива на ГЕРБ. Реформаторите ще се борят за коалиция с партии-членки на Европейската народна  партия, а в това число влиза и ГЕРБ.

Бившите партньори ще участват като конкуренти в предсрочните парламентарни избори. Въпреки това говориха за обединение.

 „Тогава, когато десницата е била разединена, политическият резултат за десницата не е толкова интересен, но политическият резултат за България е идването на БСП и ДПС на власт. Ние знаем, че Реформаторският блок може и трябва да бъде център на единение на десницата”, коментира говорителят на Реформаторите Петър Москов.

 „Ако имаме цел в момента, тя е да не допуснем коалицията между ГЕРБ и БСП, която се подготвя. Ние сме били опозиция на Бойко Борисов и сме алтернатива на Бойко Борисов. Блокът на Меглена Кунева е бил патерица на Бойко Борисов и заявява, че ще бъде патерица на Борисов”, коментира Радан Кънев.

В "Нова Република" участват Обединение „Съюз за Пловдив”, ДСБ и ПП „Българска демократична общност”. „В "Нова Република" влизат и множество организации, и отделни личности. Ще има допълнително присъединяващи се политически партии, но ще има преди всичко допълнително присъединяващи се личности”, обясни Радан Кънев.